Intr-o imagine a caminului perfect, se intrevede o fereastra imensa la capatul camerei fara perdele sau draperii trase, cu o lumina aproape orbitoare datorita zapezii, zapada care ingreuneaza cateva crengi de copaci adevarati, nu tufe, nu tuie…In prim plan, doi copii (par a fi o fata si un baiat) se scufund pe un covor de lana naturala, plusat si moale, culcati pe burta in fata unui televizor, lenevind in pijamale din finet.
Aceasta scena se potriveste cu alegerea dezvoltatorului ansamblului rezidential Atria Urban Resort de a folosi sistemul radiant de incalzire cu agent termic prin pardoseala, cum altfel ar putea fi lasati acei doi copii pe jos fara ca cineva sa strige dupa ei cu gandul la gripe si raceli?!?!?
Cand vorbim de caldura, pe timp de iarna, in casa sau apartament, exista multe sisteme pentru a incalzi incaperile si care sunt mai mult sau mai putin eficiente. La Atria Urban Resort am ales sa folosim incalzirea in pardoseala, asadar, vom analiza aceasta tehnologie. Merita mentionat faptul ca aceasta noua optiune si utilitate a pardoselii este foarte populara in ceea ce priveste renovarea unei case.
Metoda de incalzirea in pardoseala, testata de mii de ani:
Aceasta metoda, istoric vorbind, se estimeaza a avea un debut in anii 10000îHr in Asia, mai exact pe taramurile Manciuriei si des intalnita de arheologi, in Koreea. Cunoscuta sub o varietate de nume: Kang, Dikang sau Ondol si Gudeul, simplificat, constructiile aveau pardoseli duble care incorporau canale ce conduceau caldura, prin curenti naturali de la o sursa de caldura, soba sau semineu, interior sau exterior, spre o aerisire. Aceste soluri incalzite, foarte probabil, au contribuit si la traditia din Asia prin care locuitorii se descalta. O traditie, care la randul ei este si o idee buna de igiena, dar asta este o alta discutie. Cert este ca piciorusele acelor doi copii din imaginatia unui parinte, se simt mult mai fericite pe o pardoseala incalzita.
- Un sistem de încălzire probat de mii de ani
- Agent Termic Versus Traseu Electric
- Consum energetic redus
- Caldura echilibrata
- Acoperire uniforma
- Circulatia termala si praful
- Temperaturi joase si constante
- Consideratii estetice
- Silentios
Ca pentru orice sistem, se pot analiza avantajele si dezavantajele existente, ca apoi alegerea cea mai potrivita sa fie facuta. Poti cauta pe internet si sa fii participant la aceasta dezbatere, poti citi pareri de la persoane care povestesc din experienta lor personala, pana la final cand trebuie sa iei o decizie. Decizia noastra a fost sa folosim sistemul cu apa incalzita. Pentru cel electric, costurile lunare, cand soseste factura, sunt mai mari, in Romania.
Cum functioneaza incalzirea prin pardoseala
Procesul prin care incalzirea prin pardoseala functioneaza se desfasoara printr-un sistem care pompeaza apa prin tevi (sistem ‘umed’) sau printr-o bobina electrica plasata sub pardoseala (sistem ‘uscat’). Astfel, caldura este radiata in camera, ridicandu-se la suprata.
Avantajele pentru incalzirea in pardoseala
Consum de energie redus
Chiar daca pretul investitiei initiale este mai ridicat, consumul de energie sau gaze este redus fata de sistemele de incalzire clasice. Avand un consum mai mic energetic este un plus si pentru mediu, încălzirea prin pardoseală este cu 25%-30% mai eficientă decât încălzirea clasică realizată cu calorifere clasice.
De exemplu, un sistem de incalzire traditional prin radiatoare, cere ca temperatura apei sa fie de aproximativ 65 de grade Celsius, pe cand, in cazul incalzirii in pardoseala, temperatura este, in medie, de 29 de grade sau chiar mai putin.
Pe termen lung, sistemul de incalzire in pardoseala s-a dovedit a fi mai economic din punct de vedere financiar, cu un consum mai redus de energie poti economisi pana la 30%.
Ceea ce ne-a convins ca este o optiune mai buna si pentru apartamentele de la Atria. Alegerea de astazi, este un castig pentru locatarul de maine! Tevile Kermi, folosite in proiect, garantate de acest producator serios si recunoscut pe plan mondial, au o durabilitate si eficienta avantajoasa. Un beneficiu suplimentar este ca panoul Tacker folosit pentru prinderea tevilor sporesc si izolarea fonica dintre etaje. In plus, un apartament cu aceasta dotare isi pastreaza mai bine valoarea la revanzare.
Toata camera primeste caldura uniform
Confortul este indubitabil un aspect de luat in calcul. Caldura in pardoseala radiaza o caldura echilibrata, eficienta si nu este nevoie (sau recomandat) sa se depaseasca setarile din limitele admise. Se folosesc temperaturi scazute dar confortul care rezulta este mare.
Nu exista zone mai bine sau mai prost incalzite, fiind un sistem care foloseste un traseu complet acoperitor. Caldura se distribuie uniform in straturile de aer aflate in josul pardoselei, iar incaparea pastreaza o temperature optima.
Traseul tevilor respecta distantele ce rezulta din calculul necesar de caldura, tevile sunt asezate pe toata suprafata camerelor prinse pe suporti speciali, gen fagure sau tacker.
In cazul caloriferelor, camera este mai calda in apropierea sursei decat in restul camerei, iar daca doresti sa deschizi geamul, pierderea de caldura este directa.
Daca iti place sa stai fara papuci in casa, poate in miezul noptii, pleci descult spre bucatarie, sau copilul tau tocmai s-a furisat sa exploreze casa de-a busilea, incalzirea in pardoseala este placuta si primitoare. Sigur faptul de avea picioarele caldute creste senzatia de bine!
Marim spatiul util si privelistea este mai frumoasa
Marirea spatiului prin renuntarea la calorifere este imbucuratoare, iti mareste spatiul util si te poti folosi de zona cea mai luminoasa din apartament pentru a rasfata plantele tale favorite sau pentru a amenaja idei ingenioase, precum colturi de citit sau un birou cu o vedere frumoasa. Se stie ca birourile la geam sunt cele mai apreciate, acel ‘corner office’. Sunt foarte multe studii care arata ca cei care au o vedere deschisa si luminoasa performeaza mai bine, iau note mai mari sau isi ating obiectivele mai cu spor! Un subiect pe care il vom dezbate intr-un alt blog! Un lucru este clar, latura estetica este importanta in camin, iar fara calorifere zona ferestrei este mai frumoasa.
Incalzirea in pardoseala este silentioasa
Poate nu v-ati gandit, dar acesta este adevarul, caloriferele transmit sunetul de la vecini sau pocnesc si se rascoala cerand sa fie aerisite. Ventilo-convectoarele sufla. In schimb, tevile din pardoseala nu scot nici un sunet. Este un sistem etans si silentios.
In concluzie…
Armonia vizuala, eficienta energetica, confortul, toate aceste elemente sporesc calitatea vietii si aduc un plus de valoare apartamentelor din ansamblul rezidential Atria Urban Resort. Dezvoltatorul a studiat optiunile disponibile si a ales un sistem de incalzire in pardoseala pentru a spori confortul apartamentelor, fie ele garsoniere, sau apartamente de 2 si 3 camere, toate apartamentele de vanzare beneficiaza de acest sistem. Pentru orice nelamurire, iti recomandam sa vizitezi imobilul si sa vorbesti cu cei care au lucrat la proiect.
Exista multe mituri pe internet, noi iti recomandam sa vorbesti cu specialisti si sa eviti sa tragi concluzii din ”popor”. Echipele de proiectanti si de executanti contractati sunt specialisti si livreaza un produs care are specificatiile necesare pentru a functiona in parametrii optimi.
Dezavantajele pentru incalzirea in pardoseala
Cost initial de montare mai ridicat
Costul investitiei intr-un sistem de incalzire in pardoseala depinde de suprafata deservita si de tipul materialelor folosite si este mai ridicat fata de sistemele clasice de incalzire cu radiatoare sau calorifere. La fel, costurile de intretinere in cazul sistemului de incalzire in pardoseala pot fi mai mari daca acesta nu este montat corect, reparatiile ulterioare ar putea aduce costuri suplimentare.
Cert este faptul ca sistemul de incalzire in pardoseala este unul extrem de rezistent, iar daca apare o defectiune nu este necesar sa scoti toata pardoseala din locuinta, ci doar in locurile unde este localizata defectiunea.
Incalzirea incaperii mai lenta
Poate fi un sistem de incalzire pentru locuinta mai lent. In cazul in care sistemul foloseste apa calda, atunci incalzirea poate dura cateva ore, in timp ce intr-un sistem de incalzire electric, totul poate dura aproximativ o ora. Materialul pardoselii este un factor important deoarece pardoselile din beton se pot incalzi destul de greu. Insa, o data incalzita pardoseala, ea pastreaza caldura si o elibereaza in timp, ajutand astfel la un consum de energie mai redus si la o incalzire uniforma a incaperii.
Important este ca sistemul de incalzire in pardoseala sa fie distribuit uniform in toata incaperea. De exemplu, nu este recomandat ca intreg sistemul de incalzire sa fie montat sub mobila deoarece isi poate pierde din eficienta. Ori adaptezi mobilierul in functie de incalzire, adica fiecare corp sa aiba picioare de sustinere, ori repozitionezi mobila, astfel incat sa nu cada direct pe sistem.
Tipuri de incalzire prin pardoseala
Incalzire in pardoseala cu agent termic (cu apa)
Acest tip de incalzire se face cu ajutorul centralei termice, iar temperatura acesteia se ridica la aproximativ 50 de grade Celsius. Apa circula catre reteaua de tevi, montata in sapa de beton din podea, cu ajutorul unui distribuitor pentru incalzire. Astfel, sistemul incalzeste uniform suprafetele intinse, iar caldura este transmisa in toata incaperea. Acest sistem de incalzire in pardoseala cu apa este o solutie eficienta, dar si economica. Nivelul de energie electrica consumat este mai mic fata de celelalte sisteme de incalzire clasice.
Incalzire in pardoseala electrica
Una din cele mai populare solutii pentru incalzirea interioara o reprezinta pardoseala electrica. Sistemul presupune folosirea unui covor, care poate fi instalat foarte usor in functie de suprafata pe care vrei sa o acoperi. Datorita foliei de aluminiu, foarte subtire si plata, poti scapa de santierul pe care il vei avea in casa folosind o alta instalatie (sistemul se potriveste foarte bine in cazul in care te gandesti la o renovare.
Unde poate fi montat sistemul de incalzire prin podea?
Daca esti fericitul proprietar al unei case care si-a pierdut magia de alta data, incalzirea prin pardoseala poate fi cea mai utila metoda de renovare. Pe langa faptul ca poti evita aspectul neplacut pe care il pot avea caloriferele, ai siguranta ca incaperile se vor incalzi uniform, indiferent de marimea lor. Aceeasi indicatie o ofera specialistii si pentru spatiile de birou. Sistemul de incalzire poate fi cu usurinta montat sub diferite tipuri de materiale, precum parchetul laminat, gresie, marmura, beton sau piatra. Iar ca bonus, podeaua ta nu va fi afectata in timp! Amintim de rezistenta si functionabilitatea acestui agent termic, care se extinde pana al 50-60 de ani, fara sa necesite multe lucrari de mentenanta.
De ce este important un sistem de incalzire in pardoseala pentru sanatatea organismului
Circulatia termala, aerul si astmaticii
Dar praful? Cum ramane cu praful? Sunt multe comentarii despre praful care se ridica de la pardoseala radianta, asadar am plecat intr-o calatorie prin norul virtual sa studiem, mit sau adevar? Daca cercetarea pe web include cuvantul studii, poti gasi informatii mai filtrate, eviti cantitatea enorma de pareri si advertoriale si gasesti cu succes rapoarte guvernamentale sau din domeniul medical. Ca in orice cercetare, limba engleza este un avantaj.
- Trebuie facuta distinctia intre omul sanatos si cel astmatic;
- Trebuie stabilit daca aveti sau nu, praf in casa;
- Care este sursa prafului?
- In ce masura pot fi inlaturati fizic alergenii din mediul inconjurator?
- Praful trebuie inlaturat, recomandabil pe timp de vara, cu operatiuni de curatenie generala de anvergura.
Revenim la discutia despre sistemul de incalzire, in primul rand, nu sistemul este de vina ci alergenii (sau excrementele lor). Circulatia aerului cald, care se ridica, deplasarea aerului rece, care coboara si orice alta miscare in camera vor ridica praful, orice sistem de incalzire este folosit. Urme de la aceasta circulatie se vad pe peretii (fosti) albi din spatele radiatoarelor in casele unde se foloseste sistemul clasic cu calorifere. Cu totii am vazut acele dare negre pe perete.
Pe un site Australian guvernamental, societatea de Astmatici chiar recomanda incalzirea in pardoseala. Mai sunt recomandari ca temperatura solului sa fie ponderata pentru a controla ridicarea prafului. Internetul este o bogatie de informatie si ASHRAE JOURNAL este o sursa buna de studii pe acest subiect, precum si asociatiile internationale a astmaticilor.
Toate informatiile legate de aceasta boala si incalzirea pardoselilori duc mai degraba spre inlaturarea prafului si a alergenilori, mai ales prin: curatenia bi-anuala, prin inlaturarea materialelor care retin praf- plusuri, perne, draperii, etc., incurajarea unui aport de aer proaspat in casa, controlarea umezelii, etc. Incalzirea in pardoseala nu usuca aerul si nici nu provoaca umiditate.
Sursă foto: Pexels.com