Ce este un dressing si ce tipuri de dressing exista

Autor:    Actualizat: 14.04.22

Cand vorbim de un dressing cu siguranta am vrea sa ne dam frau liber imaginatiei! Dar pentru a explora idei realiste legate de amenajarea unui dressing, sa incepem cu inceputul.

Drressing in dormitor

Poza reala apartament amenajat la Atria

Un dressing in dormitor

Termenul de dressing vine din engleza, de la dressing room, adica o incapere separata de altele si deseori in apropierea dormitorului sau a baii matrimoniale, unde ne depozitam imbracamintea (si nu numai) si unde ne putem imbraca. In Romania, cuvantul acopera mai multe variante, expresia de ´dressing´ este folosita si pentru sifoniere mai mari, cum sunt cele care se intind pe toate suprafata peretelui, de preferinta cu usi glisante si oglinzi. Mai sunt spatii mici gen camara, unde nu poti intra sa te imbraci dar unde iti poti organiza hainele.

 

Amenajarea mansardei pentru depozitare sau mansarda dressing

Amenajarea unui dressing in mansarda

Multe persoane care locuiesc la casa, se folosesc de spatiul din mansarda pentru amenajarea unui dressing; ei folosesc spatiul de sub sarpante pentru a crea spatii de depozitare. Este uimitor cat se poate acumula intr-o mansarda! Aici exista totusi un dezavantaj, trebuie sa urci pentru a te imbraca sau pentru a recupera obiectele depozitate, iar accesul nefiind direct, poate aduce un disconfort.

Fie holul oricat de mic, tot depozitam cate un pic…

Dressing hol de intrare

In holurile de intrare, dressingul care incorporeaza si un spatiu special pentru incaltamintea de zi cu zi este extrem de comod si practic, evident, este si mai igienic. Hainele si pantofii cu care intram in casa pot ramane intr-un dressing pe hol pentru a nu mai aduce murdaria de afara in interior. Amenajarea unui dressing intr-un hol mic poate fi o provocare dar o bancuta poate fi pantofar, o oglinda poate ascunde rafturi, important este sa masori spatiul cu grija si sa-l gandesti cu atentie. Tot aici poti depozita: trusa de lustruit pantofi, o lanterna, umbrele sau pelerine, chei, lesa catelului si pungutele aferente plimbarilor lui. Intrarea in casa este mai placuta cand ai un dulap unde poti ascunde obiectele marunte care dau senzatia de dezordine.

 

AMenajarea unui dressing: cateva reguli de care sa tii cont

Organizarea dressing-ului

Poza reala-apartament amenajat la Atria

In primul rand, spatiul trebuie folosit intr-un mod cat mai eficient dar si personalizat; nevoile fiecaruia se integreaza in proiectul de amenajare. Planul de organizare a spatiului va lua in considerare categoriile de haine si de accesorii, lungimile lor, uneori tipurile de textil, numarul lor, etc. Vei schita impartirea spatiului si vei cauta idei de amenajare cu mobila: cate rafturi, lungimea barelor pentru umerase, inaltimea montajului, etc.  Mai mult, in dressinguri este absolut necesar sa montam o oglinda (sau mai multe si cat mai mari) unde ne putem verifica tinuta la plecare, ori de cate ori este nevoie.

Cum planificam spatiul si care sunt pasii pentru amenajarea unui dressing

Dupa ce se noteaza cotele incaperii sau lungimea si inaltime peretelui, ne putem gandi la amenajarea si organizarea dressingului. Amenajarea unui dressing mic va fi restrictionat daca spatiul disponibil este limitat. Dimensiunea dicteaza cat putem depozita in el si daca vor incapea hainele pentru sezonul cald si rece deodata.

Putem apela la un executant specializat pe proiecte de mobilier la comanda si dressinguri sau putem merge la magazinele mari care au linii de mobilier dedicate. In ambele variante este bine ca beneficiarul sa analizeze nevoile sale, facand un inventar si hotarand cat loc va aloca pantalonilor, fustelor, ciorapilor, camasilor, esarfelor, samd. Un showroom cu dressing-uri este de mare ajutor, sa nu sari peste aceasta etapa de cercetare!

Tot in aceasta etapa putem explora tema bugetului si a stilului de amenajare dorit. Daca avem o camera dedicata o putem trata in mai multe feluri, practic si economic sau estetic si costisitor. Cu totii am vazut dressingul gen vitrina, unde totul este expus ca intr-un magazin, pana si iluminatul dressingului este elaborat. Dar avand in vedere ca majoritatea dintre noi nu dispunem de asemenea bugete sau spatii mai bine ne concentram pe eficacitate si sa ne organizam cat mai corect. Materialele folosite in construirea unui dressing modern difera; cat costa un dressing la final depinde de dimensiunea lui, de stilul folosit, de accesoriile incorporate si daca este construit din PAL sau mahon, de exemplu.

Stiluri de dressing 

Dimensiunea dressingului

Multi dintre noi, fortati de imprejurimi, alegem dressingul de perete unde avem nevoie de aproximativ 60cm adancime pentru ca umerasele sa fie trase cu usurinta pe bara metalica sau de lemn. Daca spatiul este restrans, usile glisante sunt preferate pentru ca nu obstructioneaza zona de trecere din fata dulapului. Multe vin echipate cu oglinzi dar tineti cont, conform legilor de feng shui, nu este recomandat ca vis-a-vis de pat sa existe oglinzi. Daca dressingul este amplasat chiar in fata patului poate reduceti si din cheltuieli cumparand un dulap simplu pentru dormitor iar sa alegeti o oglinda solitara pe care sa o montai pe hol. Inspirati-va din tururile virtuale de pe www.atriaresort.ro aici.

 Oglinda in amenajarea dressing-ului

Amenajarea unui dressing: Sfaturi de organizare a hainelor din dressing:

In dressing se pot compartimenta spatiile pentru a include rafturi, bare pentru umerase, cuiere, sertare, cosuri, etc. Pentru a te bucura de un dressing bine organizat iti inaintam cateva idei de organizarea lui:

  • Daca nu ai rochii lungi sau nu vrei sa depozitezi salopeta de ski pe umeras, aranjeaza doua bare la inaltimi diferite. Poti depozita dublu la numar: camasi, fuste sau pantaloni pliati pe din doua, in acelasi spatiu la cele doua cote. Masoara lungimea lor si nu uita, trebuie adaugata si inaltimea umerasului, a barei plus o rezerva mica.
  • Esarfele sau lengeria de corp se depoziteaza cel mai bine in cutiute sau in sertare sub forma de suluri, dressurile si ciorapii la fel.
  • Unele persoane aleg sa organizeze pe culori dar noi preferam pe sezon sau in functie de ocazie: haine pentru sport, haine de casa sau de servici, etc. Cele pentru ocazii speciale pot fi depozitate in huse speciale si lasate intr-o zona unde accesul este mai limitat.
  • Puloverele tricotate stau mai bine pe rafturi decat pe umerase, pe termen lung ele se pot deforma sau agata de alte umeras.
  • Daca depozitati textile naturale, de lana mai ales, asigurati-va ca aveti lavanda sau alte substante care descurajeaza moliile si incercati sa le aerisiti din cand in cand.
  • Iar pentru a nu depasi capacitatea spatiului de depozitare, aloca un spatiu pentru hainele care nu-ti mai plac si doneaza-le

Un dressing bine gandit si impartit in functie de nevoile tale te va ajuta sa-ti depozitezi lucrurile iar apartamentul tau va arata mult mai ordonata. Un spatiu ordonat devine un spatiu preferat!

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com

Urmariti-ne si pe Facebook si Instagram!

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii