Cum sa amenajezi baia? Stiluri la moda si sfaturi utile

Autor:    Actualizat: 14.04.22

­­­­

Fie ca vei amenaja sau renova o baie existenta care nu-ti mai place sau ca te pregatesti sa proiectezi sau sa construiesti o baie noua, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa faci un plan cu dorinte si nevoi, fara a neglija latura ta creativa de design. Unele lucrari le poti face chiar tu, dar altele vor cere interventii ample si cu siguranta vei avea nevoie de o echipa de mesteri priceputi.

Planul de amenajare a baii

Planul tau de amenajare a baii va incepe, cel mai probabil, cu schitarea unui buget pentru materialele de constructii necesare pentru a finisa baia. Planificarea consta in a-ti stabili bugetul, dar si in a-ti defini obiectivul. Cat timp si cati bani doresti sa investesti in acest proiect de amenajare a baii?  O baie mica nu este neaparat mai usor sau mai ieftin de amenajat, avand in vedere ca obiectele sanitare necesare la baza sunt la fel pentru spatii mici si mari. Asadar, cel mai bine este sa stabilesti suma de care dispui ca apoi sa-ti faci lista de nevoi.

Schițare plan apartament

Spatiul bine gandit intr-o baie te ajuta sa organizezi toate obiectele care exista pe marginea cazii, de la sampoane si saruri de baie, gel de dus si balsam pana la cele care aglomereaza lavoarul precum periutele si pasta de dinti, rujuri si oje, demachiante si … mai bine ne oprim aici! Daca tot proiectezi o baie noua, atunci asigura-te ca iei in considerare toate detaliile, utilitatea spatiului si a mobilierului din baie.

Baie

Deseori poti strecura corpuri de mobilier sub lavoar sau dupa usa in asa fel incat sa nu aglomerezi baia, dar sa creezi spatii noi de depozitare, nu neaparat pentru a acumula mai multe, ci pentru a utiliza spatiul mai bine! De exemplu, poti instala un corp cu rafturi deasupra masinii de spalat rufe. Acolo poti sa depozitezi detergenti sau produse farmaceutice departe de mainile curioase ale copiilor.

Amenajare baie

Va trebui sa hotarasti si ce stil de baie iti place. Sunt atatea imagini si concepte de design pe internet despre amenajarea baii, incat este usor sa te pierzi in pagini si poze, pareri si idei. Nu uita de punctul tau de plecare. Sa alegi obiecte sanitare si finisaje care se potrivesc cu stilul care iti place, dar si cu puterea ta financiara. Cand ai un buget nelimitat poti alege orice. Revistele si producatorii ne inspira cu poze si suprafete enorme, dar realitatea este alta. In majoritatea cazurilor trebuie sa cream iluzia de spatiu si de lux folosind un buget calculat si echilibrat! Exista elemente de decor care iti farmeca privirea, dar  iti pot dezechilibra bugetul.

In apartamentele noastre am muncit sa cream spatii placute in stiluri diferite folosind un buget de maxim 15% din valoarea apartamentului. Exista o expresie colorata in romana…cand reusesti sa faci mult cu putin. Aici este adevarata arta.  Cu o planificare atenta, cu siguranta rezultatul va fi imbucurator!

Planul tau va trebui sa includa detalii precum ce fel de gresie si faianta vei folosi. Varietatea include diverse marimi ale placilor ceramice, daca sunt portelanate sau poate chiar din sticla colorata in forma de mozaic. Evident ca optiunile includ nenumarate culori si stiluri diferite. Sunt foarte multe modele pe piata care, de fapt, nu ne ajuta, caci alegerea finala se ingreuneaza pe masura!

Baie cu mozaic

Este o idee buna ca stilul casei sa se regaseasca (macar partial) in baie, pentru a crea o armonie la trecerea dintr-un spatiu in altul. Adica, o casa decorata intr-un stil clasic nu se va potrivi cu o baie colorata cu postere Andy Warhol pe pereti, de exemplu.

Stiluri de bai

Baie cu oglinda rotunda

Exista multe stiluri in care poti sa amenajezi baia. Poti opta pentru o baie moderna sau o baie in stil clasic. Poti renova baia alegand un stil minimalist sau unul retro unde poti alege, chiar intentionat, sa pastrezi obiectele sanitare existente si doar sa le reinterpretezi. Daca iti plac baile in stil romantic, poti alege un tapet mai feminin (noua ne plac cele de la XTDeco din Sibiu) sau cu modele discrete, dar fara sa exagerezi, mai ales cand amenajezi o baie mica. Cand vorbesti de o baie vintage, vei regasi multe elemente care pot fi preluate din cel retro dar si industrial.

Baia in stil modern sau minimalist

Cand ne gandim la o baie moderna, cel mai probabil ni se insiruie in minte imagini liniare, curate, geometrice. Spatiile moderne sunt deseori lipsite de decoratiuni sau elemente decorative. O baie moderna se poate realiza alegand forme curate la mobilierul de baie si la obiectele sanitare si cu finisaje in tonuri monocromatice. In baile minimaliste, obiectele de consum din baie sunt deseori ascunse in spatii de depozitare, pentru ca incaperea sa fie usor de cuprins dintr-o privire, iar aceasta sa nu se incurce in zgomotul vizual produs de sticlute si sapunele.

Baie stil minimalist

O oglinda pe o suprafata foarte mare mareste spatiul si fiind un material rece, poate aduce un plus baii moderne. In schimb, pentru a adauga o pata de culoare, incearca amplasand o planta in baie! Poti instala o lampa echipata cu un bec special si vei putea sa te bucuri de natura chiar si in acest spatiu. Mai mult, va fi greu sa uiti sa o uzi, iar caldura si umezeala de la aburi ii va face bine!

Baia romantica

Daca vei opta pentru un design romantic, va trebui sa dai mai multa importanta la detalii, pentru a incalzi spatiul si a crea o atmosfera primitoare, uneori chiar senzuala. Culorile aurii sau rosiatice pot provoca aceasta reactie. In zonele unde peretele nu va intra in contact cu multa apa poti folosi un tapet mural. Sunt multe variante disponibile si cele din vinilina sunt mai rezistente. La Atria, intr-unul dintre apartamentele model, un designer celebru a folosit un tapet amazonian pentru un efect memorabil!

Baie romantică, cu lumânări

Daca bugetul si spatiul iti permit, poti instala o cada demna de filme vechi cu o baterie antichizata. Perdelele de dus legate cu funde sau cu ciucuri si prosoape groase, aproape decadente, detalii luxuriante, toate pot da acest aer romantic. Poti lasa la vedere spuma de baie intr-o sticla frumoasa, lumanari pe jumatate folosite si carti clasice, pentru a permite imaginatiei sa curga. Cel mai probabil, vei alege si prosoape brodate sau cu terminatii de dantela.

Baia retro sau vintage

Provocarea este sa gasesti elemente retro sau vintage veritabile pentru un aer autentic sau sa gasesti piese noi la un cost acceptabil.

Daca aceste optiuni nu sunt disponibile, sau vrei sa combini o baie mai moderna cu elemente ce dau un aer de baie vintage, atunci te poti juca cu o oglinda de cristal sau gen murano. Mai poti alege si placi de faianta care au modele retro cu flori sau forme geometrice. Exista foarte multe rame si raftulete la preturi acceptabile care pot fi montate pe pereti.

Chiuvetă vintage - retro

Mobilierul de sub chiuveta poate fi accesorizat cu manere emailate si la fel, seturile de savoniera sau de port prosop pot fi alese in acest stil. Totusi, daca vei opta pentru o baie retro, mai bine alegi o chiuveta cu picior si o rogi pe bunica sa-ti vanda suportul ei de periute de dinti!

Cadă vintage - retro

Baia in stil clasic

Deseori baile clasice pot fi reperate dupa finisaje, aici materialele alese sunt naturale. Vei gasi suprafete din marmura sau granit, uneori din ardezie sau lemn. Poti gasi obiecte sanitare vintage, cada freestanding, pe picioare, chiuveta, si ea, pe picior. Elementele metalice pot fi din alama sau cupru, iar robinetul cu dubla comanda. De multe ori baia clasica va avea similitudini cu cea vintage, dar invers nu. Aici decoratiunile sunt elegante, sau putem spune cu detalii luxuriante. La vintage poti fi mai creativ, depinde foarte mult de perioada aleasa.

Baie în stil clasic

De exemplu, daca alegi o baie cu detalii din anii 70, poti folosi un tapet cu forme geometrice si culori tipatoare. Intr-o baie clasica, nu vei vedea asa ceva. Notele distinse si ingrijite te vor duce catre baile din hotelurile de cinci stele. Intr-o baie clasica obiectele textile pot da accentele de culoare. Noi recomandam culori discrete si pastelate pentru spatii mai mici sau, daca marimea baii permite, culori nobile precum indigo sau un verde veronese.

Cand trebuie sa amenajezi o baie mica

Exista tot felul de trucuri care iti pica bine cand incerci sa amenajezi o baie mica, printre cele mai importante este sa iei in calcul ca o baie mica inseamna o suprafata mai mica, care inseamna ca poti face o exceptie pentru a aloca un procentaj mai mare pe un detaliu care iti este mai drag; o margine din marmura sau o oglinda cat mai mare pot satisface un moft. Pana la urma o baie mica are peretii mai mici si finisajele de lux pot fi implemetate nefiind vorba de suprafete mari.

Chiuvetă baie mică

Corpurile sanitare

Exista si foarte multe corpuri sanitare disponibile care te ajuta sa amenajezi WC-urile de serviciu (sau baile secundare), un lavoar ingust sau un lavoar de colt, tot felul de forme care sa usureze amenajarea spatiului din baie, mai ales cand este vorba de fluxul traficului din aceste camere micute.

Corpurile de iluminat pentru baie

Ai gasit un corp de iluminat de baie care iti face cu ochiul? Se zice ca diferenta intre ceva bun si ceva grozav se regaseste in detalii. Poti face o exceptie de la bugetul planificat, mai ales daca amplasamentul obiectului iti fura privirea direct din usa si iti provoaca o placere de fiecare data cand il vezi. In aceasta poza cu o baie spectaculoasa, ce parere ai despre corpul de iluminat?!?

Lustră baie

Paravanele pentru cada din sticla

In baile mici, ecranele de cada din sticla sunt de preferat fiindca nu obtureaza spatiul. Transparenta mareste spatiul iar lumina se reflecta pe suprafete lucioase.

Faianta de baie si tapetul decorativ

Bec în baie cu oglindă rotundă

Daca folosesti o faianta sau un tapet decorativ de baie cu model, asigura-te ca este un model marunt si repetitiv care poate crea senzatia de adancime si de marire a spatiului. La Atria am fost mai curajosi si am montat un tapet de la XTDeco in spiritul junglei.

Te mai poti ajuta cu gresia montata pe diagonala si cu rosturi cat mai mici, care va da aparenta de o suprafata mai mare.

Chiuvetă de baie mică și rotundă

Obiectele sanitare suspendate

Obiectele sanitare suspendate sunt de preferat in spatii mici. O baie mica poate da iluzia de spatiu cand pardoseala este libera pe toata suprafata. Important este ca ochiul sa cuprinda tot spatiul de la sol, sub lavoar, sub vasul de WC, sub dulapioare, etc.

Nisele cu rafturi deschise sunt si ele alegeri bune. Poti depozita obiecte aranjate cu grija, ordonate si simetrice, cum ar fi suluri cu prosoape care devin obiecte decorative in spatiul potrivit.

Oglinda pentru baie

Oglinzi baie

Oglinda este vesnic moderna si usor de integrat si de intretinut. Bine pozitionata, creaza iluzia unui spatiu mai mare si beneficiezi de mai multa lumina prin reflectie, mai ales cand baia nu are ferestre sau o sursa de lumina naturala. Formele si dimensiunile pot varia. Te poti juca cu oglinzi rotunde sau patrate si sa le inramezi dupa stilul casei sau sa le lipesti pe faianta sau direct pe perete.

Oglinda este un material flexibil ca forma si nu este foarte costisitoare daca iei in calcul efectul final si beneficiile acesteia! In baia, doua oglinzi pozitionate fata in fata te ajuta si sa te coafezi ca un profesionist. Singurul dezavantaj este ca daca oglinda este foarte mare, instalarea ei trebuie facuta de catre specialisti pentru a evita accidente periculoase.

Va asteptam in vizita sa vedeti apartamentele model si sa va inspirati!

Rezervă vizionare la: 0744 566 827

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii