Cum sa masori o camera pentru amenajarea ei

Autor:    Actualizat: 27.03.24

Ai cumparat mormane de reviste de design interior si deja te gandesti la amenajari spectaculoase? Eh inainte de toate, va trebui sa faci niste calcule, iar pentru asta, va trebui sa stii cum sa masori o camera sau mai mult, toate colturile casei! Te uiti la emisiuni unde cineva transforma un spatiu anost intr-o camera perfecta, urmaresti ideile arhitectilor pe site-urile de specialitate? Imaginatia ta iti pregateste acel camin unde te vei simti ca in vis si acum ti-ai cumparat o casa si te apuci de amenajarea ei? Inseamna ca ai ajuns la acel punct cand va trebui sa-ti sufleci manecile si sa gasesti ruleta!

Cum masori o camera

Ce trebuie sa stii ca sa masori o camera cu exactitate?

 Nu te panica, sunt cateva metode care te vor ajuta sa notezi toate cotele si dimensiunile de care vei avea nevoie. Este important pentru a calcula cu exactitate cantitatile de materiale de finisaje dar si pentru a calcula gabaritul mobilei, nu ar fi prima data cand cineva cumpara o canapea care nu poate trece de pragul usii! Asadar, impreuna vom descoperi cum masori o camera pentru amenajarea ei.

Calcul pentru aria unei camere

cum masori o camera

Cel mai bun sfat: tine minte cum se calculeaza metrul patrat

Poate pentru unii este mai usor dar sunt persoane care nu se pricep la cote si dimensiuni, la fel cum altii nu stiu sa fiarba un ou :))) Asadar incepem cu baza: cat este un metru patrat? Un metru patrat sau un mp sau un este efectiv 1 metru pe 1 metru; este aria unui patrat cu toate laturile de…? Da, 1 metru.

Aria se calculeaza foarte usor, formula daca ati uitat-o este:

L-ungime x l-atimea = S-uprafata totala.

Adica, o camera lunga de 5 metri si lata de 3 metri are suprafata totala de 15mp la sol.

Masori inaltime camerei? Masuram H-ul.

La fel se calculeaza metri patrati pentru pereti, numai ca aici, pe langa lungimea peretelui, masori inaltimea camerei. Apoi, poti calcula aria ferestrelor si a usilor pentru a le scadea din suprafata totala; acesta este pasul suplimentar in calculul pentru achizitionarea vopselei sau pentru a masura gresia si faianta, de exemplu. Asa se face un calcul de suprafete. Atentie ,in schimb, la calculul de metri patrati pentru faianta sau cand incerci sa afli cati metri patrati are o baie, avand in vedere ca uneori, in baie, vor exista suprafete precum laterala cazii sau ghena care ascunde rezervorul de WC incastrat. In plus, cand masori o camera pentru a monta gresie sau faianta, va trebui sa consideri si imbinarea placilor intr-un mod uniform, la linie. Aici posibil sa fie nevoie sa suplimentezi cantitatea, existand posibilitatea unor pierderi mai mari.

 Cum calculezi suprafata unui metru patrat

Ce unelte te vor ajuta cand vrei sa masori casa sau apartamentul? Ruleta sau telemetru.

Pe langa hartie matematica sau planul casei, un creion mecanic, o guma si rabdare, vei avea nevoie de o ruleta.  In cazul ruletei, marimea conteaza! Nu este mereu mai bine sa fie cat mai mare si lata. Este adevarat ca daca ruleta este mai mare, este si mai robusta, inseamnand ca poate lua mai multe lovituri si cazaturi. Mai inseamna ca daca ai lungimi mari de masurat, lamela mai lata va suporta sa fie extinsa mai mult fara a se indoi. Poti cauta ceva cu o latime intre 26mm-32mm.

Noi recomandam o ruleta de 5m pentru spatii rezidentiale, apartamente sau case.

Masori camera cu ruleta sau telemetrul

Daca doresti mobilier la comanda, ai grija ca in contractul tau cu executantul sa treci ca responsabilitatea cotelor este a executantului si nu a beneficiarului. Un producator masoara in mm, pe cand planurile arhitectilor sunt date in metri.

Exista aparate de masurat cu laser, telemetre, care usureaza sarcina. In schimb, investitia este mai mare si depinde de model. Le poti gasi on-line sau la magazinele specializate.

De unde incepi cand incepi? Intrarea.

Sa nu cumva sa cumperi nici macar o singura piesa de mobilier importanta inainte sa masori intrarile: in camera, in apartament sau in scara de bloc, daca este cazul! Greseala cea mai des intalnita este legata de dimensiunea usii de intrare, si nu numai.  Iti putem confirma ca multa lume transpira sub greutatea canapelei dar si sub stresul celor 2cm lipsa, incercand toate inclinatiile posibile, doar, doar, sa treaca pragul. Asadar, asigura-te ca ai luat toate cotele de latime si lungime dar masoara si diagonalele si trecerile, cum ar fi tocul usii

Se recomanda ca golul usii sa fie intre 8-12cm mai mare decat locul de trecere pentru a va usura munca in ziua mutarii.

Ce greseli sa eviti cand masori o camera? Descopera detaliile: secretele colturilor din casa.

cum calculam un metru patrat

cum masori o camera

Deseori, cand esti concentrat pe calcularea ariei, esti foarte atent la cotele peretilor si ale usilor, nu vezi padurea de copaci.

Este nevoie sa te uiti in jurul tau cu atentie, corpul de iluminat care atarna sau prizele si intrerupatoarele pe pereti, teava de gaze , nu uita sa iei in calcul stalpii si grinzile din camera, toate trebuiesc masurate si marcate pe planul tau. Chiar daca proiectul tau este nou si planurile par a fi corecte, in timpul executiei pot aparea mici diferente, pana si legea permite o mica abatere. Verificati-le! Nici constructorul, nici electricianul nu vor fi in capatul celalalt a canapelei cand incerci sa treci de prag! Mai probabil te va ajuta tata socru sau colegul de banca din clasa treia!

Lista cu recomandari, nu este suficient sa stii cum sa masori o camera pentru amenajarea ei, trebuie sa stii si ce sa masori:

Atria Urban Resort masurare camera

cum masori o camera

  •       Golurile de usi si dimeniunea camerelor: Latime, lungime, inaltimea si diagonalele care ne ajuta la stabilirea geometriei, in cazurile unde forma nu este dreptunghiulara.
  •       Distanta peretelui de vis-a-vis, asigura-te ca poti manevra obiectul la intrari.
  •       Masoara inaltimea camerelor. Ai tavane false pe alocuri, ai grinzi sau tevi? Corpurile de iluminat sunt deja instalate?
  •       Nu uitati de cotele tevilor, ale ferestrelor. Luati in calcul si prizele si caloriferele (in cazul in care nu aveti incalzire in pardoseala). Aparatul de aer conditionat este montat, ia-l in calcul.
  •       Trebuiesc masurate si deschiderile sau extinderea mobilierului, cum ar fi usa sifonierului sau transformarea canapelei extensibile care devine pat.

In final, incearca sa fii cat mai atent la ce este in jur; ia fiecare perete in parte, intr-un mod organizat, si noteaza ceea ce vezi. Cu siguranta te vei descurca sau daca preferi, cheama o persoana cu mai multa experienta; cine nu are un specialist, sa-si cumpere (: !

Daca acest articol ti-a fost de folos sau daca doresti sa scriem despre alte teme, ne poti contacta completand formularul paginii noastre, aici.

Sursa foto: www.Pexels.com si www.Unsplash.com[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii