Idei pentru amenajarea bucătăriei: ghid complet

Autor:    Actualizat: 14.04.22

Apartamente 3 camere bloc nou nord

Cafenea, la prima oră a dimineții. Bistro, când toți ai casei se trezesc. Restaurant, la masa de seară, care-i reunește pe toți ai casei și chiar fast food de noapte, pentru cei mai puțin disciplinați. Bucătăria este încăperea în care familia își consumă rutina de zi cu zi, dar și în care membrii ei petrec cel mai mult timp laolaltă. Dacă vrei să-i dai bucătăriei tale o notă cât mai personală sau dacă a venit timpul să redecorezi, ai putea folosi inspirația oferită de diversele stiluri preferate în ziua de azi. 

Care sunt etapele amenajării bucătăriei

Cum alegi mobilierul de bucătărie și electrocasnicele

Cum faci amenajarea în funcție de tipul bucătăriei

Ce stiluri de amenajare poți adopta

 

Care sunt etapele amenajării bucătăriei

 

Pentru ca rezultatul final să fie unul cât mai satisfăcător, va trebui să îți întocmești un plan clar și să respecți fiecare dintre etape. În caz contrar, eforturile tale și deranjul asupra întregii case se vor dovedi inutile. 

Stabilește un buget clar 

 

Unul dintre scenariile cele mai neplăcute în cazul amenajării multor apartamente ar fi acela în care amenajarea bucătăriei să treneze din cauza întârzierilor apărute pe parcursul lucrărilor. Iar asta din cauza faptului că nu ți-ai calculat dinainte costul operațiunilor și al materialelor folosite. Înainte de a începe treaba, studiază cu atenție oferta magazinelor de bricolaj și pune-te la punct cu prețurile pe care le practică meseriașii. Fă o simulare cu toate prețurile pe care le implică lucrarea ta și rotunjește în plus suma totală, ca să ai siguranța că duci lucrarea la capăt și dacă se ivesc cheltuieli neprevăzute. 

Fii cu ochii pe legea din domeniu

Sunt multe schimbări pe care le-ai face în bucătăria ta. De la schimbarea culorii pereților și a corprilor de iluminat, până la repoziționarea aragazului și mutarea centralei termice. Totuși, nu tot ce faci în casa ta te privește doar pe tine, iar legea stabilește clar operațiunile pentru care ai nevoie de acordul asociației de proprietari, în cazul în care stai la bloc. În orice caz, avizele speciale, în cazul intervențiilor asupra instalației de gaz, sunt obligatorii. Demarează lucrările doar după ce te-ai asigurat că nu pui în pericol siguranța imobilului și că nu riști ca bugetul amenajării să se mărească cu o amendă. 

Apartamente noi 2 camere

Găsește meseriași cu recomandări bune

Unul dintre cele mai delicate aspecte ale unei amenajări este alegerea echipei de meseriași care vor pune în practică planurile tale. Ca în orice alt domeniu ce implică dibăcie și efort fizic, serviciile de calitate nu vor fi neapărat ieftine. Cu siguranță nu-ți dorești ca peste doar câțiva ani sau, mai rău, în doar câteva luni, calitatea inferioară a lucrărilor să iasă la iveală tocmai când te aștepți mai puțin. 

 

Pentru ca scenariile cele mai sumbre să nu devină realitate, cere recomandări cu privire la zidarii, faianțarii și tâmplarii serioși. Odată ce ai găsit meseriașii care par să răspundă exigențelor tale, alege să achiți doar un avans al întregului cost. Clasica arvună este modul prin care te asiguri că muncitorii vor sosi la timp în fiecare zi și că vor respecta calendarul lucrărilor. 

Alege materiale de calitate

 

Indiferent de nivelul de seriozitate al meseriașilor, munca lor va fi în zadar dacă nu le vei susține eforturile prin folosirea materialelor de construcție de calitate, cu timp scurt de punere în operă și cu rezistență mare în timp. Gletul, amorsele, vopseaua lavabilă sau adezivii nu sunt elemente la care să te zgârcești. Desigur, cei mai mulți dintre muncitori îți vor recomanda să folosești anumite produse, dar decizia finală va fi întotdeauna la tine. Asigură-te că optezi pentru acele variante care te avantajează cu adevărat, atât financiar, cât și din punct de vedere al calității.  

Proiectează așezarea mobilei și a electrocasnicelor pentru mai mult spațiu

 

Doar tu știi ce te motivează să dai o nouă formă bucătăriei tale. Poate că ai început de la nevoia unui upgrade al echipamentelor electrocasnice sau poate că ai găsit inspirație în ultimele tendințe, prezentate în paginile revistelor de lifestyle. Indiferent de felul în care ți-ai dori să arate bucătăria casei tale, nu trebuie să uiți de rolul ei funcțional. Poziționează plita, cuptorul, cuptorul cu microunde și frigiderul astfel încât utilizarea lor să-ți fie cât mai la îndemână, iar circulația liberă în bucătărie să fie stânjenită cât mai puțin. Dincolo de tendințe, un singur lucru va rămâne mereu valabil: aspectul practic. 

 

Cum alegi mobilierul de bucătărie și electrocasnicele

 

Dacă te-ai hotărât să schimbi peisajul la tine în bucătărie, acum este momentul să alegi acele dotări care nu doar să o actualizeze, ci să-i confere o rezistență cât mai bună în fața uzurii fizice și morale. Pentru asta ai nevoie de soluții care să-ți garanteze durabilitate și de asamblări cât mai trainice. Blatul de bucătărie trebuie să fie din granit, din marmură, din beton sau din lemn masiv. Dacă dulapurile, masa și scaunele respectă un concept anume de design, ele trebuie să fie și rezistente, pentru a păstra cât mai mult timp aspectul inițial al bucătăriei. Gresia și faianța au un rol foarte important, iar o combinație surprinzătoare a culorilor lor sau un contrast cât mai reușit cu celelalte nuanțe din bucătărie sunt de preferat în locul monotoniei cromatice. 

Cum faci amenajarea în funcție de tipul bucătăriei

Gusturile tale și ale celorlalți membri ai familiei vor dicta modul în care va arăta bucătăria ta, de la finisaje, la felul în care este dispus mobilierul. Totuși, criteriul de bază al modului în care o vei amenaja este modul de dispunere al încăperii. 

Amenajare bucătărie

Bucătărie mică

 

Pentru o bucătărie de mici dimensiuni, mobilierul este, de multe ori, realizat la comandă, iar electrocasnicele trebuie să fie cât mai bine încorporate, astfel încât să maximizeze spațiul disponibil. Culorile cele mai inspirate sunt cele deschise, cum ar fi crem, ivory sau gri deschis. Albul este și el o opțiune valabilă, dar în acest caz va trebuie să condimentezi atmosfera cu unele elemente colorate puternic, cum ar fi lustra, perdelele sau fața de masă. 

 

Bucătărie open space

 

Văzută ca o alternativă ideală în cazul apartamentelor de tip studio, bucătăria open space este ușor adaptabilă față de designul casei și are un efect de fluidizare a oricărui spațiu. Din punct de vedere al esteticii, este recomandată fie alegerea unui contrast puternic, fie alegerea aceleiași culori, atât în living, cât și în bucătărie. Indiferent de dotările pe care le vei alege, o hotă cât mai puternică este obligatorie. Nu ai vrea ca mirosurile și aburul să pătrundă în camera de zi. 

Amenajare bucătărie open space

Bucătărie lungă și îngustă

 

În cazul acestei dispuneri, cea mai potrivită mobilă este cea montată pe perete în forma literei „L”, soluție care permite maximizarea spațiului. Lipsa libertății de mișcare poate fi ușor compensată prin folosirea unei mese extensibile sau chiar a uneia pliabile. Culorile calde și perdelele scurte vor compensa foarte mult senzația de îngust, iar folosirea taburetelor este vitală. 

Amenajare bucătărie îngustă

Bucătărie pe balcon

 

Folosită de mulți proprietari pentru a elibera spațiu suplimentar în locuință, amenajarea bucătăriei pe balcon implică cea mai complexă documentație legală și aprobări specifice pentru intervenția asupra instalației de gaze și a racordului de apă. Un alt beneficiu al bucătăriei pe balcon este atmosfera luminoasă, dar pentru ca iarna să nu îți strice plăcerea unui mic dejun, este indicat să aplici o izolație termică de cea mai bună calitate.

Amenajare bucătărie pe balcon

Bucătărie de vară

 

Situația ideală, în care ți-ai amenajat o casă de vacanță sau în care, pur și simplu, locuiești la casă, poate fi pe deplin exploatată prin amenajarea unei bucătării de vară. Dintre toate, însă, aceasta îți va pune la încercare cel mai mult resursele în materie de bricolaj. Lemnul sau zidurile de cărămidă, placate cu piatră naturală sau chiar cu marmură sunt materialele cele mai recomandate pentru structura bucătăriei, iar acoperișul trebuie realizat din țiglă metalică. 

 

Bucătărie de vară, grătar

Ce stiluri de amenajare poți adopta

 

Indiferent de poziționarea bucătăriei tale, stilul ei trebuie să răspundă cât mai bine specificului casei. Aceeași importanță acordată livingului sau dormitoarelor trebuie să se regăsească și în elementele de design ale încăperii care reunește familia în jurul farfuriilor cu bunătăți. 

 

Stilul modern

 

Caracterizată de un mobilier cu unghiuri drepte și de folosirea unor materiale precum inox, sticlă sau piatră, această bucătărie este lipsită de detalii inutile și de ornamente care să încarce atmosfera.

Bucătărie stil modern

Stilul clasic

 

Criteriul estetic primează în alegerea mobilierului din bucătăria clasică, iar lemnul vopsit în culori deschise și pardoseala din elemente naturale, precum marmura sau lemnul sunt elemente distinctive. 

Bucătărie stil clasic

Stilul scandinav

 

La polul opus față de stilul clasic, cel scandinav surprinde prin simplitate. Forma urmează funcționalitatea, așa că mobilierul din linii simple înglobează cât mai multe din electrocasnice. Hota expusă, taburetele și polițele întregesc aspectul unei bijuterii cu adevărat minimaliste. 

 

Stilul american

 

O recunoști de la prima privire. În bucătăria americană, blatul din granit tronează, iar celelalte corpuri sunt dispuse în jurul lui. Pardoseala din piatră sau din marmură contrastează plăcut cu mobilierul în culori deschise, iar corpurile de iluminat dedicate fiecărei zone a încăperii aduc un aer clasic întregului ansamblu.  

Bucătărie stil american

Stilul vintage

 

Dacă locuiești într-o casă cu poveste, bucătăria în stil vintage este mai mult decât un capriciu. Mobilierul din lemn masiv și pardoseala cu carouri, din mozaic sau din gresie, se îmbină de minune cu mobilierul elegant. Electrocasnicele trebuie să respecte, prin designul lor, acest stil, dar și prin gama lor cromatică neutră. Aragazul clasic sau cu plită încorporabilă va avea un design retro, iar hota va fi camuflată de un element în acord cu întregul ansamblu. Lustra somptuoasă și perdelele lungi vor crea atmosfera unui restaurant de lux. 

Bucătărie stil vintage

 

Stilul rustic

De la tavanul cu grinzi dreptunghiulare și până la podeaua cu scânduri, lemnul este materialul de referință al bucătăriei în stil rustic. Chiar dacă alegi această manieră de amenajare, nu înseamnă că vei renunța la electrocasnicele moderne. Ele trebuie, însă, ascunse în spatele panourilor albe, cu mânere rotunde, ale mobilierului. Culorile recomandate sunt bejul, albul și chiar cărămiziul, în diferite nuanțe. 

Bucătărie stil rustic

Bucătăria este mai mult decât o simplă încăpere în care familia ia masa, iar caracterul ei polivalent îți lasă loc pentru a-ți pune imaginația în aplicare cu adevărat. Cu idei inspirate și cu un strop de curaj vei da o notă cu adevărat personală acestui loc. 

 

Credit foto: Shutterstock

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii