Sfaturi utile despre cum sa alegi gradinita potrivita pentru copilul tau

Autor:    Actualizat: 31.08.23

Cum alegi gradinita potrivita

Este prima zi de gradinita a copilului tau, dar nu stii care dintre voi este mai speriat. Inceperea unei noi etape e un process dificil, mai ales pentru copii. Pentru ei schimbarea rutinei nu vine la fel de usor ca la adulti, dupa cum bine au observant multi dintre parinti. Dar, ca orice alt lucru, daca exista un plan in avans care este si urmat, lucrurile pot deveni substantial mai usoare. Foloseste saptamanile din timpul verii pentru a te pregati pe tine, dar si pe copilul tau pentru primul pas in ceea ce priveste educatia sa.

alegerea unei gradinite de stat sau private

Acum, sa luam lucrurile pe rand si prin acest articol vom incerca sa atingem subiectele cele mai relevante sau subiectele pe care nu le-ai luat pana acum in considerare. Primul aspect care merita discutat este reprezentat de importanta gradinitei si de ce inseamna asa mult? 

Cum alegi gradinite bune in Bucuresti si nu numai?

In primul rand parintii trebuie sa accepte faptul ca o tranzitie atat de serioasa poate provoca anxietate copilului. Psihologii si cercetatorii John Bowlby si Mary Ainsworth ne-au ajutat sa intelegem cum anume functioneaza sistemul de atasament (Ainsworth), iar Bowlby face referire la parinti ca fiind baza sigura a acestora. Practic, atunci cand copiii sunt trimisi la scoala, li se cere sa paraseasca zona de confort si sa se aventureze in necunoscut, lucru care creeaza de multe ori neliniste.

gradinite sector 1

Cererile institutiilor educationale cresc o data cu varsta copiilor, asa ca inscrierea la gradinita poate fi in continuare un proces dificil, chiar daca fiul sau fiica ta sunt deja familiarizati cu cresa.  

Acum ca stii cat de importanta este aceasta tranzitie pentru copilul tau, poti incepe cautarea gradinitei celei mai bune, prin a-ti raspunde la niste intrebari.

Care sunt factorii care conteaza cel mai mult pentru tine?

 

In functie de timp si buget, e bine sa iei in calcul proximitatea gradinitei sau transportul pana acolo, care sunt interesele tale speciale (limba straina, creativitate, programe alternative), facilitatile gradinitei, dar nu in ultimul rand, consulta-te si cu alti parinti. Are o reputatie buna gradinita?

Cei mai multi dintre parintii satisfacuti de alegerile facute in ceea ce priveste gradinita sau scoala aleasa, recomanda sa faci o lista de gradinite, apoi sa te programezi la fiecare din ele, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie, impreuna cu copilul tau. Este esential sa cunoasteti educatorii, sa vedeti spatiul in care copilul tau isi va petrece cea mai mare parte a timpului, cat de prietenoasa este atmosfera, ce activitati extracuriculare ofera gradinita, dar si felul in care este tratata alimentatia celor mici.

gradinite private si de stat in sectorul 1

Daca locuiesti in Bucuresti, ai norocul sa afli ca in fiecare sector exista gradinite de stat de unde poti alege, gradinite care respecta asteptarile pe care e normal sa le ai. Daca totusi nu consideri aceasta o optiune si o gradinita privata se apropie mai mult de ceea ce iti doresti pentru fiul sau fiica ta, afla ca sunt gradinite unde poti achita taxa in rate.

Mai jos poti gasi o lista cu gradinite particulare si de stat din Sectorul 1, Bucuresti, unele dintre ele situându-se în  vecinătatea complexului rezidențial Atria Urban Resort:

Gradinita Apple Tree

Gradinita Nr. 46

Gradinita Nr. 47

Gradinita Super Kids

Gradinita Arc-En-Ciel

Gradinita Schnuffelgarten

Gradinita Nr. 146

gradinite particulare sector 1

Mergi cu copilul la prima vizită la grădiniță pentru că este esențial ca lui să îi placă atmosfera. Intreabă dacă poți să asiști cu fiul sau fiica ta la o clasa, îți vei răspunde la unele întrebări despre modul de lucru al educatoarelor. Uite câteva lucruri sau intrebari pentru care este important sa ai răspunsurile înainte să te decizi la ce gradiniță va merge cel mic:

 

Exista o asociatie pentru parinti, pentru a mentine o comunicare constanta cu educatorul?

Copiii merg cu drag la gradinita?

Ce resurse (instrumente musicale, jucarii, carti, proiector) pune gradinita la dispozitie?

Ce pregatire au educatorii? (E important ca educatorii sa vorbeasca limba romana corect)

Sunt copiii incurajati sa fie creativi? Prin ce metode?

Care sunt valorile institutiei? 

Care este viziunea asupra disciplinei? Nu ar fi rau sa auziti si niste metode pe care educatorii le aplica. 

Care sunt masurile de siguranta sau de disciplinare?

In ce masura ajuta tehnologia pe educatori? 

Cum trateaza gradinita copiii talentati si pe cei considerati problematici?

Care e oferta de activitati extracuriculare?

Care este protocolul de securitate?

Se respecta o curicula sau se pune accentul pe nevoia individuala a fiecaruia dintre cei mici?

Ce documente trebuie sa pregatesti pentru dosarul de inscriere la gradinitele de stat?

Ce acte sunt necesare la inscrierea intr-o gradinita particulara?

 

Stim, par multe lucruri de luat in considerare, dar fiecare dintre ele conteaza. Copilul tau merita sa inceapa educatia la cele mai bune gradinite, ghidat de profestionisti, dar este si la varsta pe care trebuie o pretuiasca, jucandu-se.

 

Sursa foto: Pexels.com si Unsplash.com

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii