Te întorci în România și cauți o locuință? Motivele de a face o investiție imobiliară pentru cei din diaspora.

Autor:    Publicat: 27.03.24

Pentru cei cu gândul la revenirea în țară, a face o investiție imobiliară pentru cei din diaspora în România rămâne o dorință activă

”Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!”, este un proverb extrem de valoros pentru noi toți, inclusiv pentru românii plecați în străinătate să muncească pentru a-și face un rost lor și copiilor lor. Gândul de a face o investiție imobiliară pentru cei din diaspora este o realitate. Chiar dacă sunt plecați de zeci de ani, pentru mulți dintre ei, ”acasă” înseamnă tot România, țara în care își au rădăcinile, care i-a format și în care le-au rămas părinții și familia extinsă. Iar dorul românilor pentru acest ”acasă” se vede cel mai bine în numărul de proprietăți pe care și le construiesc sau le cumpără în România.

Alegerea de a cumpăra un apartament cu banii munciți peste hotare

Pentru românii din străinătate, adesea, tot România este ”acasă” și o investiție imobiliară pentru cei din diaspora, vine cu un preț mai accesibil.

Pentru că România a devenit în ultimii ani o țară în care merită să investești, iar valoarea investiției crește de la un an la altul. Iată un exemplu concret, la Atria, un ansamblu rezidențial de calitate în nordul Bucureștiului, în Sectorul 1, apartamentele noi date spre vânzare se situează în acest interval: studiouri începând de la aproximativ 76,500€ până la un maxim de 220,000€+tva pentru apartamente de 4 camere cu grădină proprie, la data publicării acestui articol. Mai mult, întreținerea lunară pentru spațiile comune este mult mai mică în România decât în majoritatea metropolelor europene. La Atria Urban Resort acestea se încadrează între sumele de 50€ și 120€ (nu includ consumul individual de curent electric sau gaz). Atria are mii de mp de parcuri cu sute de copaci, piscine centrate în fiecare fază de dezvoltare, bariere păzite, și o asociație de proprietari activă care se implică în menținerea unor costuri decente. Coeficienții urbanistici implementați transformă acest cartier într-un spațiu luxuriant chiar dacă prețurile nu depășesc media din București.

purchasing real estate in Romania

Achiziția unei locuințe în România este o decizie câștigătoare din toate punctele de vedere pentru diaspora românească. Pe de o parte, locuința poate fi închiriată, iar rata la bancă se poate plăti doar din chirie, fără a afecta veniturile lunare necesare traiului într-o țară europeană. Pe de altă parte, familia plecată în străinătate face o investiție valoroasă în România și are un acoperiș deasupra capului, atunci când decide să se întoarcă ”acasă”.

Cum se poate accesa un credit ipotecar în România, cu veniturile în străinătate?

Deși poate părea mai dificil din cauza multitudinii de acte necesare, contractarea unui credit ipotecar în România nu este atât de dificilă, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Iar băncile care dau credite românilor din diaspora au informații detaliate pe site-urile oficiale despre condițiile de acordare a împrumuturilor cetățenilor români care locuiesc și lucrează în străinătate.

În primul rând, solicitanții trebuie să fie angajați cu forme legale, adică cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, în țara în care lucrează, și să aibă vechime de cel puțin un an. Creditul poate fi obținut și în baza unui contract pe perioadă determinată, dacă acesta este reînnoit de două sau trei ori succesiv la același angajator. De asemenea, banca va solicita și un permis de ședere și unul de muncă (în cazul Marii Britanii și a celorlalte tări non-UE) emise de autoritățile competente, documente care să ateste plata impozitelor și contribuțiilor, precum și dovada privind luarea în evidență de către autoritatea fiscală a țării de reședință.

Cetățenii români cu domiciliul într-o țară europeană, care solicită un credit ipotecar, trebuie să garanteze cu ipoteci imobiliare constituite asupra unor bunuri imobile situate în România și să aibă unul sau mai mulți codebitori care realizează venituri în România. Totodată, banca va solicita și alte acte acte (pașaport, carte de identitate, declarații pe proprie răspundere etc.).

Foarte important! Toate documentele solicitate de bancă vor fi prezentate în original și în traducere legalizată fie la Consulatul Român/misiunea diplomatică a României din țara de rezidență, fie la un notar public din România sau din țara în care sunt realizate veniturile, caz în care este necesară și apostila/supralegalizarea pe toate documentele cu parafa originală de legalizare.

Dacă persoana care solicită creditul nu poate fi prezentă în țară, poate mandata prin procură notarială o altă persoană să o reprezinte în relația cu banca. Suma maximă ce poate fi împrumutată depinde de venitul lunar net, de perioada pe care este solicitat creditul și de gradul de îndatorare admis de bancă.

Băncile care acordă credite românilor cu rezidență într-o țară europeană au detaliat pe site-urile oficiale întregul procedeu și actele necesare, informații care por fi ușor parcurse pentru a simplifica procesul.

Românii din străinătate pot accesa programul guvernamental ”Noua Casă” 

La această întrebare răspunsul este simplu: ”DA!”. Programul ”Prima Casă” transformat în ”Noua Casă”, susține românii cu venituri mai mici să-și făurească propriul ”acasă”. Era firesc ca la el să aibă acces și românii plecați la muncă în străinătate care vor să revină mai târziu în România, la casa lor.

Acordarea unui credit prin ”Noua Casă” depinde de normele interne ale fiecărei bănci, însă există și câteva condiții generale care trebuie îndeplinite, cum ar fi vechimea de cel puțin un an la locul de muncă din străinătate, precum și existența unui permis de muncă și de ședere în țara respectivă și a domiciliului fiscal. Restul documentelor care trebuie depuse la bancă sunt similare celor necesare în cazului unui credit ipotecar obișnuit.

Românii din diaspora care vor să acceseze un credit prin ”Noua Casă” trebuie să nu dețină o altă locuință cu o suprafață utilă mai mare de 50 mp, să nu aibă în derulare un alt credit ipotecar și să poată depune un avans cuprins între 5% și 15%, în funcție de valoare locuinței pe care o vor achiziționa pe teritoriul României.

Valoarea maximă a apartamentului achiziționat trebuie să fie de maximum 140.000 de euro, iar noi ne bucurăm să vă anunțăm că în ansamblul rezidențial Atria Urban Resort găsiți apartamente care îndeplinesc toate cerințele de eligibilitate pentru program, oferind un raport calitate-preț excelent pentru sectorul 1 al Capitalei, precum și un echilibru perfect între aglomerația orașului și o viață liniștită, într-un complex rezidențial unic, unde spațiul de locuit este integrat armonios cu natura.

Mai multe detalii despre cum se accesează ”Noua Casă” în 2024 și ce apartamente din Atria Urban Resort puteți cumpăra prin programul guvernamental găsiți AICI.

De ce să-ți cumperi locuință în România, dacă lucrezi în străinătate? Momentul oportun pentru a face o investiție imobiliară pentru cei din diaspora: 

Răspunsurile la această întrebare pot fi multiple, iar decizia de a investi în România banii câștigați în străinătate este una personală și depinde de realitatea fiecăruia dintre românii din diaspora. De cele mai multe ori, dorul și nostalgia pentru țara natală sunt definitorii atunci când se ia o asemenea decizie.

Dar pe lângă motivele sentimentale, achiziția unei locuințe în România se poate dovedi una dintre cele ai smart mișcări pe care o poate face un român care vrea să-și investească banii munciți în străinătate.

În primul rând, achiziția unui apartament este cea mai sigură dintre investiții. Nici deschiderea unei afaceri – despre care nu știi cum va merge în climatul fiscal mereu în schimbare din România -, nici depozitele bancare sau alte investiții diverse nu aduc randamentele pe care le aduce piața imobiliară din România. Contrar a ceea ce s-a speculat în ultimii ani, prețurile apartamentelor de pe piața locală sunt pe un trend ascendent și este normal să fie așa, în contextul în care România este o țară în continuă dezvoltare, cu o piață imobiliară mult sub nivelul celor din restul Europei. De exemplu, cine a cumpărat acum 10 ani un apartament în România are acum o investiție cu aproape 50% mai mare, iar prețurile se mențin pe creștere.

O investiție în România pe piața imobiliară care aduce un câștig nu doar un vis împlinit

Atenție, internetul abundă cu testimonialele celor care au ales să se întoarcă într-un sat românesc de poveste și unde au ales să construiască o vilă somptoasă din banii economisiți cu atâta trudă, dar, în cele din urmă, au constatat că visul nu s-a potrivit cu târgul. Aici dorim să adăugăm și o realitate care trebuie luată în calcul, valabil pentru orice investiție, pretutindeni: suma investită trebuie să fie aliniată cu posibilitea de a fi revândută sau închiriată la prețul pieții în locații care prezintă interes și care beneficiază de o evoluție ascendentă. Orașul ales se extinde? Este o metropolă care are universități, dar spitale private și publice bine dotate? Există zone comerciale dinamice? Sunt locuri de muncă?

A visa este frumos, a investi este o strategie.

Chiriile în creștere dezvăluie că o investiție în România face sens

Chiriile au crescut în București în ultimii ani: media chiriilor pentru o garsonieră de la 280€ (2019) la 330€ (2024), pentru 2 camere de la 410€ la 500€ de euro, iar cele de 3 camere au ajuns la o medie de 760€. Portalurile imobiliare estimează că un salt remarcabil s-a produs între noiembrie 2022 și noiembrie 2023 când s-a observat o creștere de peste 20% la chirii. Sectorul 1 este în continuare sectorul cu chiriile cele mai mari, chirii care depașesc nivelul din Cluj; evident motivul este accesul rapid la facilități urbane și efervescența zonelor comerciale: garsoniere (420€) și 2 camere (650€).

Invesția în România și nevoia de a trăi ca afară

Atria Urban Resort, prin poziționarea într-o zonă de top din Capitală, în sectorul 1, și cu un concept de ”resort urban”, care pune un accent deosebit pe verdeață, lumină naturală și spații ample între clădiri, este unul dintre complexurile imobiliare din București a cărui valoare va crește semnificativ în anii care urmează, transformând orice investiție aici într-una de succes. Sectorul 1 beneficiază de nenumărate facilități și rămâne cel mai afluent sector al Bucureștiului. Lacurile antropice traversează nordul Capitalei, începând de la Lacul Străulești din spatele complexului

Un alt aspect de luat în calcul este acela al prețurilor încă mici, comparativ cu piețele imobiliare din Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie, țări în care lucrează cu precădere românii plecați în străinătate. Cu salarii câștigate în vestul Europei, o familie de români din diaspora ar putea suporta relativ ușor plata ratei la bancă pentru un apartament în România. Iar dacă acel apartament este închiriat, practic rata se plătește de la sine, fără niciun efort semnificativ din partea proprietarului. Astfel, apartamentul din România devine o investiție excelentă pentru veniturile câștigate în străinătate și va deveni, ulterior, noul ”acasă” pentru cei care se hotărăsc la un moment dat să se întoarcă în țara în care s-au născut.

Dacă luați decizia de a achiziționa un apartament în România, aruncați o privire și pe site-ul Atria Urban Resort. Complexul nostru aduce în piața imobiliară din Capitală un concept nou de comunitate rezidențială, care are la bază o viziune ce pune oamenii în centrul procesului de proiectare și unde 75% din suprafața de teren este acoperită de parcuri interioare, spații verzi, alei și parcaje, integrate într-un concept unitar de peisagistică. Avem studiouri și apartamente cu 2 până la 4 camere, de o calitate superioară, la prețuri accesibile, situate într-o zonă a Bucureștiului în continuă dezvoltare, valoarea unei investiții aici urmând să crească exponențial în anii următori.

România in topuri: Știați că?

România se află pe locul nr. 8 pe ‘World Happiness Report 2024’ la categoria Locul Unde Tinerii Sunt Cei Mai Fericiți (Where Young People Are The Happiest)

Rata de accesibilitate prin care se calculează numărul salariilor medii necesare pentru a achiziționa un apartament de aproximativ 50mp utili este de aproximativ 8 ani. România ramâne printre țările ‘most affordable’ din Europa.

România este printre țările cu cel mai rapid internet din lume.

 

Pentru orice întrebare aveți, ne găsiți pe site www.atriaresort.ro, la telefon (0751 299 402), prin e-mail contact@atriaresort.ro și pe toate rețelele de socializare.

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii