Scurt și la obiect! Despre cum e cu TVA de 5% vs. TVA de 9% la prețul caselor acum și în 2024

Autor:    Publicat: 04.11.23

5% TVA CRESTE LA 9% TVA

În această dimineată întunecoasă, cuprinsă în toamnă târzie, m-a trezit un comentariu acuzator pe unul dintre canalele noastre de comunicare, mai precis pe Facebook. O persoană care, asemenea multor altora, nu a înțeles condițiile noi referitoare la schimbările fiscale adoptate de stat care vor impacta prețurile apartamentelor începând cu 2024, credea că anunțurile noastre referitoare la TVA de 5% nu mai erau de actualitate. Ințeleg că aceste schimbări de TVA de 5% vs. TVA de 9% bulversează, dar este primordial să fim informați. Așa că simt nevoia să scriu în clar:  Stimați locuitori ai Capitalei, interesați de achiziționarea unei locuințe: PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2023, încă puteți achiziționa un apartament finalizat în complexul Atria Urban Resort plătind DOAR 5% TVA. Mai avem câteva unități disponibile în Faza 2: garsoniere/studiouri duble și de două camere. În plus, mai există și subiectul de 5% TVA la precontracte semnate în 2023 cu acel avans de 10% achitat, cum avem în cea de a treia fază, acum în construcție, suntem extrem de motivați și tragem tare să o livrăm în 2024…

Așadar, în această zi ploioasă de toamnă, mă așez cuminte la calculator să explic cât mai clar toate aceste aspecte pentru cei care caută o locuință ACUM. Sper sa-i ajute să înțeleagă că mai au la dispoziție încă (aproape) două luni în care se pot activa pentru a lua cea mai bună decizie în ce privește locuința. Fiecare își cunoaște bugetul, veniturile, stilul de viață și este important să cântărim cu grijă: avizați, documentați, prevăzători.

Modificările aduse legii privind TVA de 5% vs. TVA de 9%

  1. Începând cu 01.01.2024 TVA-ul va crește de la cota 5% la o cotă mai mare, adică la 9% TVA pentru locuințele noi, care se califică în plafonul de 600,000 lei (aproximativ 120,000€).

Azi (04/11/2023) un apartamente de 90,000€ + 5% TVA, are un TVA de 4,500€

În 2024, se va calcula cu un TVA de 9%, adică + 8,100€ TVA

 

  1. Proprietățile (apartamente/case) finalizate acum, care se califică la preț cu 5% TVA, se pot achiziționa azi prin semnarea unui contract de vânzare-cumpărare și se calculează cu 5% TVA. Legea nu se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că TVA-ul de 5% se menține pentru orice contract de vânzare-cumpărare semnat în 2023 (inclusiv achizițiile făcute în această toamnă după modificarea legii, evident cu limitarea numărului de achiziții).

 

  1. Legea prevede menținerea cotei de 5% TVA și în 2024 (ATENȚIE- OPORTUNITATE) în cazul în care pre-contractul este semnat în 2023 și include un avans achitat, chiar și pentru locuințe care nu sunt încă finalizate, DAR care se vor achita integral în 2024 și vor fi livrate tot în 2024 (evident, care respectă condițiile plafonului, suprafețelor, o singură achiziție, etc.).

 

Vă rugăm să înțelegeți că dacă veți veni la Atria pe 02 Ianuarie 2024 (suntem închiși pe 01/01/2024) și doriți semnarea unui contract de achiziție cu 5% TVA nu vă vom putea ajuta. La acel moment, legea va fi deja intrată în vigoare și va produce deja efectele descrise!

 

  1. Încă o precizare importantă deși, în ce privește Atria Urban Resort nu este cazul: Legea a definit condiții mai detaliate și amănunțite, referitor la finisajele și dotările necesare pentru cuvântul ’locuință’: să fie locuibile ca atare, cu toate utilitățile, cu respectarea suprafețelor din legea locuinței, adică fără a fi vândute ’la gri’.

Sperăm că vă sunt mai clare condițiile achiziției unui apartament cu TVA de 5% TVA vs. un TVA de 9% și că prin aplicarea legii, prețurile vor crește în urma acestor schimbări.

PS: Vă stăm la dispoziție la numărul 0751 299 402 pentru a vă prezenta apartamentele care încă se calculează cu 5% TVA.

PPS: Iar dacă doriți să citiți toate măsurile publicate în Monitorul Oficial căutați nr. 977 din 27 octombrie 2023 privind legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 unde acestea sunt detaliate (vă prevenim că sunt multe cu impact mare și pe alte domenii).

Liria Themo

Marketing Manager

Atria Urban Resort

 

Mulțumim pentru atenția acordată articolului nostru și așteptăm cu mare interes mesaje voastre prin completarea formularului de contact.

Ne puteți urmări și pe conturile noastre de social media:

Link catre contul Atria Urban Resort de Facebook

Link profil Atria Urban Resort You Tube

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii