Apartamente cu TVA 5%: modificări cu scăderea plafonului la 600,000 lei

Autor:    Actualizat: 10.01.23

Apartamente cu 5% TVA, dar cu un plafon redus și o limitare la achiziții

Au mai rămas doar patru săptămâni până când vom simți cu toții efectele reculului pe care îl produce ultima ”răzgândeală” din acest an a statului român în ce privește legea care încadrează apartamente cu 5% TVA și anume creșterea TVA la 19% pentru apartamente și case al căror preț depășește 600.000 de lei în loc de 700.000 de lei cum era stabilit la începutul anului. După ce la începutul acestui an, clienți și dezvoltatori știam cu toții că doar locuințele cu valoare mai mare de 700.000 lei(140.000 de euro) vor fi purtătoare de TVA 19%, decizia luată recent de statul român prin care de la 1 ianuarie 2023 plafonul de la care se calculează TVA de 19% va fi de 600 de mii de lei în loc de 700 de mii de lei dă peste cap planurile tuturor celor care vor să-și cumpere o locuință nouă sau celor care construiesc locuințe. Măsura fiscală, declarată ca având creșterea veniturilor la bugetul de stat va avea în realitate un efect de bumerang pentru că, în practică, este un anti-stimulent. Când pe o piață afectată din plin de inflație, majorări de prețuri la materii prime, dobânzi crescute, costuri cu forța de muncă mai modifici încă o taxă – TVA-ul, nu poți spune că încurajezi piața ci că o pui într-o mare dificultate și afectezi puterea de cumpărare a consumatorilor și toată industria în ansamblul ei. Toți cei care și-au făcut calcule, bugete, estimări și planuri sunt nevoiți să le refacă o dată cu schimbarea decisă de guvern: de la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru care se calculează TVA de 5% pentru ‘locuințele sociale’ scade de la 700.000 de lei la 600.000 de lei.

În articolul de mai jos vom explora acest subiect care trebuie considerat și cântărit cu grijă, mai ales de cei care iau în calcul achiziția unei locuințe în viitorul apropiat. Pentru că legea se aplică, nu se discută sau negociază, este important de reținut că mai sunt doar câteva săptămâni în care un antecontract și plata unui avans (obligatoriu semnat în 2022 iar locuința livrată cel târziu în 2023) încă se calculează la această cotă redusă.

Este o oportunitate cu termen limitat (31 decembrie 2022), având în vedere că din 2023, numai apartamentele în limita sumei de 600,000 lei vor fi calculate cu 5%TVA în timp ce apartamentele care depășesc acest plafon vor trece la 19%TVA. Totodată, se va limita achiziția în această încadrare cu aplicarea TVA-ului redus, la o singură proprietate.

Pentru a simplifica paradigma pentru apartamente cu 5% TVA: AMR 4 săptămâni, 3 camere cu cotă redusă și termen limitat

Atria este un complex rezidențial premiat de cinci ori în ultimii doi ani pentru raportul excelent calitate-preț, pentru condițiile de locuire – spații verzi, piscine, parcări, străzi – care îl fac unic în peisajul aglomerării urbane a Capitalei.  Proiectul Atria este adesea considerat un exemplu de buna practică și este apreciată maniera de cum dezvoltatorul a tratat coeficienții urbanistici, pentru parcurile centrale ample care oferă spații intime unde comunitatea se adună, organizează petreceri, folosind facilitățile create precum spațiile de joacă și piscinele. Vegetația este considerată o parte intrinsică acestui proiect pentru cei care clădesc Atria. Distanțele între clădiri ajung până la 100 de metri iar înălțimea redusă a acestora aduc valoare și ridică standardul de viață prin respect pentru intimitatea proprietarilor și lipsa unei densități exagerate. Atria este apreciat pentru sustenabilitate și alegerile implementate, folosind materiale de calitate și o arhitectură curată, modernista și unitară pe întregul proiect, care se defășoară pe nouă hectare. Accesul către complexul rezidențial din Sectorul 1 este facil și nu în detrimentul zonei. Dimpotrivă, proiectul a câștigat două premii pentru rolul de regenerare urbană pe care il deține.

Livrările de apartamente 5% TVA în 2022

Creșterea plafonului pentru TVA de 5% la 700.000 lei a făcut posibil ca, în 2022, toate apartamentele din complexul rezidențial Atria Urban Resort, inclusiv cele de 4 camere (acum epuizate), să fie calculate cu cota redusă de TVA.

În momentul de față,  în oferta Atria se mai găsesc doar câteva apartamente cu două dormitoare încă disponibile în cea de a doua fază de construire, finalizată și locuită, toate purtătoare cu TVA de 5%.

De la 01 ianuarie 2023, însă, apartamentele de 3 camere ale căror prețuri depășesc 600,000 lei vor deveni purtătoare de TVA de 19%, în loc de 5%. Pentru ele, se va calcula 14% în plus, la prețul final, din cauza schimbării adoptate de stat.

Apartamentele Model de la Atria sunt amenajate din această economie

Ca idee, toate apartamentele model au fost amenajate din această diferență de 14%. Din această sumă, din diferența între 5% și 19% (din valoarea apartamentului), se pot achiziționa toate elementele necesare pentru a mobila complet un apartament: de la electrocasnice (de renume- Whirlpool, Gorenje, Bosch), paturi și pături, perdele, biblioteci, mese și scaune, covoare, mobila din bucătărie, absolut totul. Puteți vedea apartamentele model mobilate aici.

Creșterea cotei de TVA pentru livrările de locuințe peste 600,000 lei (aproximativ 120,000€)

De la 01 Ianuarie 2023, TVA-ul aplicat apartamentelor cu o valoare de peste 600,000 lei sare de la 5%TVA la 19%TVA.

Ca ordin de mărime:

PLAFONUL ACTUAL până la 31 Decembrie 2022 este de 700,000lei = aproximativ 140,000€.

PLAFONUL NOU de la 01 Ianuarie 2023 va fi de 600,000lei = aproximativ 120,000€

În 2022, apartamente cu 3 camere până la 140,000€ se calculează cu +5%TVA = 147,000€

În 2023, apartamente cu 3 camere, la preț de 140,000€ se vor calcula cu +19%TVA = 166,600€

Un scurt istoric al codului fiscal referitor la încadrarea locuințelor sociale și impozitarea acestora cu 5% TVA

Cu aproximativ 14 ani în urmă guvernul a adoptat OUG 200/2008 privind modificarea Codului Fiscal, cu intenția de a sprijini cumpărătorii persoane fizice, pentru achiziția unei locuințe. La acel moment, OUG 200/2008 a fost considerată o masură de politică socială, dar și pentru a încuraja sectorul imobiliar. Industria este recunoscută ca fiind un catalizator pentru economia unei țări prin aporturile de venituri la buget dar și pentru că susține acoperirea nevoii de locuințe noi care sporesc condițiile de trai. Cu atât mai importantă cu cât în România raportul ca număr de locuitori/număr de încăperi este printre cele mai mari din Europa; este de ințeles de ce sunt atâtea povești despre nurori și soacre întipărite în folclorul românesc!

De-a lungul ultimilor 14 ani, Codul Fiscal a suferit multiple modificări în ceea ce privește cota redusă de TVA la livrările de locuințe, ca parte a politicii sociale a statului. Numai în 2022, au fost aplicate două noi modificări: prima, o intervenție mult așteptată, în urma căreia încă din prima zi a anului 2022 s-a introdus creșterea la 700.000 de lei a plafonului de la care se aplică TVA 19%. A doua, la nici 7 luni distanță, în urma căreia plafonul pentru TVA de 19% a fost stabilit la 600.000 de lei. O intervenție surprinzătoare pentru mulți.

Stabilirea plafonului la care se aplică 5%TVA stabilit in lei

Stabilirea plafonului fără o raportare la cursul valutar are repercusiuni asupra valorilor la care se aplică. Deși în 2014 se putea achiziționa un apartament de peste 100,000 Euro, în 2020, cu puterea leului în scădere, această valoare se apropia de 90,000 Euro. Un motiv intemeiat pentru ajustarea plafonului din 2022. Păcat ca se revine asupra deciziei.

Condiții din ”Legea 5% TVA” în 2023

Doar locuințele de cel mult 120 metri pătrați pot beneficia de cota redusă de TVA. Livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro). Ce depășește acest plafon va fi calculat cu o cotă de 19%TVA.

Important de remarcat! Numai în anul 2023, va exista și o măsură tranzitorie la această ultimă modificare legislativă. Astfel, se va aplica o cotă redusă de 5% și pentru locuințe livrate către populație în 2023 pentru care sunt încheiate până la 31 decembrie 2022 antecontracte care prevăd plata unui avans (parțială sau integrală) a acestora.(e.g. în limita sumei de 700.000 lei).

   Atria Urban Resort complex rezidential      Atria Urban Resort complex rezidential piscina  

Calitatea locuirii, o dezbatere adusă de scăderea plafonului pentru apartamente cu 5% TVA

Nu de mult, o proprietară din complexul Atria, fericită cu alegerea făcută, ne-a scris și ne-a mulțumim pentru ceea ce am clădit. În mesajul trimis de dânsa (probabil din dorința de a ne arăta cealaltă față a monedei, sau fericită pentru evitarea acelei zone), a atașat și un link către un articol de presă despre o zonă din afara Bucureștiului unde se livrează locuințe ieftine în condiții precare, unde infrastructura este subdimensionată sau lipsește cu totul și unde se produc inundații sau adesea sunt întreruperi la furnizarea curentului electric, unde cumpărătorii regretă achiziția făcută pe considerente strict de buget.

    VS.   

Odată cu reducerea plafonului, crește presiunea asupra celor care caută locuințe; mulți încearcă să achiziționeze o suprafață cât mai mare la un preț cât mai mic, ceea ce poate fi de înțeles ca principiu dar e regretabil ca efect. Mai ales cei care doresc apartamente cu trei camere, cei care speră să ofere copilului sau copiilor spații dedicate vor alege apartamentul cu o cameră în plus în pofida locației sau, în mod regretabil, în detrimentul calității. Când bugetul este limitat, opțiunile se reduc, dar o casă este și o investiție. Scriitorul Aldous Huxley a spus că matematica seamănă cu o moară: dacă veţi turna în ea boabe de grâu, veţi obţine făină, dar dacă veţi turna în ea tărâţe, tărâţe veţi obţine. A investi într-o locuință este la fel, este matematică!

Apartamente de calitate cu 3 camere și care să se încadreze în noul plafon de 600,000 de lei pentru a beneficia de TVA de 5%, care satisfac suprafața minimă conform legii locuinței (66-74mp utili) vor fi greu de găsit pe viitor. Din cauza blocajelor de autorizare, Bucureștiul se va confrunta cu un deficit de locuințe în perioada 2023-2024. Prețul mediu pe metru pătrat util, în București, în momentul actual este la aproximativ 1,650-1,700€ și rămâne printre cele accesibile Capitale din Europa cu prețurile cele mai mici, după Bulgaria.

Cumpărătorii care caută activ în această perioadă mai au doar câteva săptămâni să beneficieze de plafonul de 140,000€ calculat cu 5%TVA dacă se achită avansul (la Atria este de 10%) și se semnează antecontractul în 2022. De la 01 Ianuarie, cum am mai spus, vor plăti pentru același apartament 19%TVA. Este un moment unic pentru a face o economie semnificativă.

Dacă doriți să aflați mai multe despre schimbările ce urmează sau despre ce apartamente cu trei camere mai sunt disponibile la Atria și despre alte apartamente cu 5%TVA, echipa noastra poate fi contactată la 0751.299.402 și te poate asista în parcurgerea pașilor, inclusiv cei legați de obținerea unui credit ipotecar dacă nu există fonduri proprii.

Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, pe Linkedin și YouTube.

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii