Start Programul Noua Casă 2024: Condiții de acordare, avantaje și cine îl poate accesa.

Autor:    Publicat: 29.02.24

Sfârșitul iernii vine cu o veste excelentă pentru cei care vor să se mute în casă nouă în acest an. Și cum primăvara este anotimpul renașterii și al reînnoirii, acum este cel mai bun moment pentru a te gândi că reînnoirea poate începe chiar cu un nou ”acasă”. Cei care vor să-și găsească noul ”acasă” la acest început de an au încă un instrument financiar la îndemână, care să îi sprijine în demers. Recent, Guvernul a relansat ”Programul Noua Casă 2024”, program prin care statul oferă garanții la accesarea unui credit pentru achiziționarea unei case și care a fost de un real folos, în anii anteriori, familiilor tinere, în special. Pentru acest an, programul vine cu o veste excelentă pentru toți cei interesați: nu mai există nicio limită de vârstă.

Care este plafonul de garanții disponibil în programul Noua Casă 2024

Plafonul de garanții pe care statul îl pune la dispoziția celor interesați în acest an este de 1 miliard de lei, pentru accesarea de credite pentru achiziția de apartamente cu prețuri de până la 140.000 de euro.

Iar noi ne bucurăm să vă anunțăm că în ansamblul rezidențial Atria Urban Resort găsiți apartamente care îndeplinesc toate cerințele de eligibilitate pentru program, oferind un raport calitate-preț excelent pentru sectorul 1 al Capitalei, precum și un echilibru perfect între aglomerația orașului și o viață liniștită, într-un complex rezidențial unic, unde spațiul de locuit este integrat armonios cu natura.

Însă procesul achiziției unui apartament poate fi unul anevoios, care necesită timp, iar încrederea viitorilor proprietari se construiește încă de la primul contact cu dezvoltatorul. Și drept dovadă a transparenței și simplității pe care vrem să le menținem pe tot parcursul procesului de vânzare-cumpărare, la Atria oferim clienților noștri toate informațiile și documentele care atestă legalitatea și respectarea întru totul a reglementărilor legate de construcții. Pentru că vrem ca rezidenții noștri să cumpere un apartament în Atria Urban Resort având siguranța calității și durabilității viitoarei lor locuințe.

Apartament nou cu 2 camere in Sectorul 1

Avantajele programului Noua Casă 2024

 • Avans minim de 5%

Programul Noua Casă rămâne în continuare un produs bancar de creditare avantajos pentru care cei care îl vor accesa datorită avansului minim solicitat de 5% (față de 15% pentru alte pachete bancare de creditare imobiliară). Avansul minim de 5% se aplică pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 Euro. În cazul locuințelor cu prețul de până la 140.000 Euro (valoarea maximă a creditului acordat în programul Noua Casă 2024 este de 119.000 Euro) avansul cerut beneficiarilor programului este de 15%.

 • Taxe notariale cu 30% mai mici

O noutate adusă programului Noua Casă 2024 este reducerea cu 30% a taxelor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor acte care se încheie cu acesta ocazie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislație.

 • Comisioane de administrare mai mici cu 50%

Fondul de garantare prevede reducerea comisioanelor de administrare în 2024 cu 50%. De la 0,30% la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.

 • Locuințe încă nefinalizate

FOARTE IMPORTANT! O altă noutate excelentă este aceea că în 2024, prin ”Noua Casă” poți contracta o locuință aflată încă în  construcție, astfel că ai încă un motiv pentru a lua decizia rapid. Noi, la Atria avem o varietate de modele de studiouri și apartamente cu 2,3 și 4 camere în Faza a 3-a a complexului, aflată în faza de finisare și care va fi recepționată în toamna acestui an (adică peste câteva luni). Pentru a beneficia de credit pentru o locuință încă nefinalizată, tot ce trebuie să faceți este să optați pentru o ”promisiune unilaterală de creditare”, emisă de bancă, completată de o ”promisiune de garantare” emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Faza 3 Atria Resort Livrare Toamna 2024

Sfatul nostru este să vă grăbiți, pentru că, din experiența anilor anteriori știm că interesul pentru creditele prin ”Noua Casă” este mare iar plafonul de garanții se epuizează rapid!

Pentru că e important să aveți la dispoziție toate informațiile corecte, vă detaliem mai jos condițiile programului de anul acesta.

 Și, nu în ultimul rând, vă așteptăm să ne vizitați cât mai curând, pentru a afla toate răspunsurile direct de la specialiștii noștri.

 

Ce credite se pot accesa cu garanții de la stat

Prin programul Noua Casă 2024 se pot accesa două tipuri de credite, în funcție de prețul apartamentului care urmează să fie cumpărat, astfel:

 • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
 • 119.000 euro – pentru locuințe NOI al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Programul permite și achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc plafoanele de mai sus (respectiv 70.000/140.000 euro), cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca. 2%.

Noua Casă sau Credit imobiliar?

Noua Casa 2024 sau credit imobiliar? Ce este mai avantajos?

Părerea noastră este să analizați ambele opțiuni de finanțare: credite ipotecare pentru locuințe și credite prin programul Noua Casă 2024. Evident că la orice, sunt avantaje și dezavantaje. Suma disponibilă pentru avans va fi elementul care va cântări cel mai mult. 

În cazul Noua Casă 2024 este important să luați în calcul posibilitatea unui cost mai mare pe durata creditării. De exemplu, limita impusă de 70.000 euro a ajuns să fie insuficiență pentru o locuință nouă și de calitate în București. Mai mult, TVA-ul trebuie sa fie inclus în acest preț de 70.000 Euro pentru a beneficia de avansul minim de 5% disponibil doar în cadrul programului guvernamental. 

Cel mai bine, după ce culegi toate informațiile necesare de la instituțiile bancare poți analiza ofertele de creditare și în funcție de bugetul tău disponibil, vei cântări cea mai bună opțiune pentru tine.

Luați în calcul că acest program are o dobândă variabilă la care se adaugă acea marjă fixă de 2%. 

În general, este recomandat să căutați soluții pentru a asigura un avans adecvat, economisind sau apelând la rude sau prieteni, pentru a putea reduce din costurile de creditare.

Creditele disponibile diferă de la bancă la bancă, așadar mergeți la mai multe pentru a fi cat mai informații.

Cine poate accesa programul ”Noua Casă 2024”

Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață. Potrivit documentelor publicate de Ministerul Finanțelor, pentru ca o persoană să se încadreze pentru un credit cu garanții guvernamentale, acesta trebuie să îndeplinească cumulativ  următoarele condiții:

 • La data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
 • Achiziționează o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului;
 • Are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Cât ”te costă” un credit prin ”Noua Casă”

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit ”Noua Casă” este necesar să solicitați informații băncii cu care ați hotărât să colaborați, dar trebuie să fiți pregătiți pentru următoarele costuri pe care le implică acest tip de credit:

 • Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro (cu TVA inclus) sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 euro (cu TVA inclus), calculat în lei la cursul oficial al BNR;
 • Depozitul colateral – reprezintă contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
 • Dobânda – IRCC (variabila) + max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor);
 • Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,15% – stabilit anual de MFP și calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
 • Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul FNGCIMM.

Dacă v-ați pierdut în hățișul de informații și condiții de creditare, vă așteptăm cu drag la Atria Urban Resort, pentru că noi vă oferim, pe lângă apartamente la cele mai înalte standarde de calitate la prețuri accesibile, și consultanță în ceea ce privește alegerea celei mai potrivite modalități de plată. Ne găsiți pe site www.atriaresort.ro, la telefon (0751 299 402) și pe toate rețelele de socializare.

Un design interior de lux intr-un buget accesibil

Să ne auzim cu bine, informați și bine pregătiți 🙂

 

Urmăriți-ne pe Facebook, YouTube, Instagram

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii