Amenajarea unui apartament studio Pop Art la Atria

Autor:    Actualizat: 14.04.22

De Liria Themo, marketing manager Atria Urban Resort

Curajul de a îmbina: Stilul Pop Art

Idea și curajul de a îmbina elementele necesare în amenajarea unui apartament studio Pop Art la Atria a venit odată cu finalizarea clădirilor din Faza 2.

Poți urî sau poți iubi kitsch-ul curentului artistic, pentru că este total lipsit de discreție și este la polul opus minimalismului, un trend în mare vogă acum. Totul depinde de cât simț al umorului și câtă dorință de culoare are privitorul.  Pop Art-ul șochează prin roșul aprins, buline compuse din alte buline, turcoaz și galben, figura lui Marilyn Monroe, zig-zag-uri, conserve de supă Campbells și produse banale sau casnice, transformate în obiecte de artă, cu tușă de ironie. Aceste lucrări, pseudo-parodii ale unor artiști renumiți precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein sau Keith Haring, sunt expuse în muzeele metropolelor de pe tot mapamondul: New York, Paris, Berlin. Acești artiști au reinterpretat produse obișnuite, care au devenit un mesaj, o provocare, transformând vulgarul în prețios. Amenajarea unui apartament în stilul Pop Art poate fi o adevărată provocare!

 

În ciuda controverselor, veți găși un studio Pop Art la Atria! Totul a început la o ședință cu directorii departamentelor, unde unul dintre subiectele discutate a fost alegerea temelor decorative pentru apartamentele model din cea de a doua fază a cartierului. Claudia, colega noastră, s-a gândit la super studioul de 50+ mp și a venit cu ideea de a-l amenaja în stilul Pop Art, colorat și tineresc. Recunosc că pentru mine era o provocare. Când amenajezi un apartament nou, o garsonieră într-un ansamblu rezidențial, de exemplu, viitoare ta locuință, încerci să alegi ceva pe placul tuturor, alegi prudența evitând avangarda.

Studio balcon mare Piata PreseiPop Art-ul este dârz, pot spune chiar obraznic prin coloristică, prin stilul ”in-your face” și, inițial, am încercat să fug de această tematică. Dar, spre marea mea surprindere, acest stil de amenajare, care îmi este familiar a fost votat de mulți dintre membrii echipei.

Este un curent artistic cu un succes de amploare în America, pe care îl studiasem la facultate. Pentru că am crescut în New York, am fost înconjurată de lucrări cu grafică îndrăzneață, având ca subiect consumerismului, și de vizuale preluate din benzi desenate sau reclame.

Apartament Pop Art

Primii pași în amenajarea unei locuințe în stil Pop Art

Ieșirea din zona de confort a procesului de amenajare urma să fie îngreunată și de faptul că eram nevoită să găsesc mobilierul sau elementele potrivite, uneori excentrice, într-un buget calculat. De unde să încep? Cum să realizez o amenajare interioară în acest studio, într-un stil atât de nișat și totuși să mă încadrez în bugetul disponibil? Empatia cu clienții, cu potențialii cumpărători ai unui studio, probabil tineri, la început de drum, mă limita la soluții economice, dar cu efecte vizuale de impact.

Eu sunt de părere că un apartament model într-un cartier care se adresează clasei de mijloc, cu venituri medii din România, persoane care vor apela, cel mai probabil, la un credit ipotecar, trebuie tratat ca atare. Mi se pare nedrept să-l amenajez cheltuind sume foarte mari numai de dragul de a seduce cumpărătorul. Prefer să o fac bazându-mă pe un buget practicabil și realist. De aceea, încerc să mă încadrez în procentajul de 14% din valoarea apartamentului cu tot cu electrocasnice, mobilarea bucătăriei, cu draperii, oglinzi și dulapuri, adică în suma economisită prin reducerea TVA de la 19% la 5%.

Integrează și obiecte de artă sau elemente ludice in amenajarea apartamentului

Stilul Pop Art încorporează, așa cum sugerează și numele, obiecte de artă, dar în cazul de față trebuia să găsesc soluții accesibile la preț. Arta în spațiul apartamentului este obligatorie! Fie o sculptură sau postere, fie lămpi haioase, aveam nevoie să le găsesc și să le integrez fără să coste o avere.  Am petrecut mult timp căutând pe internet, am creat Excelul unde mi-am salvat link-uri către produsele care se pretau, cu prețuri, cu dimensiuni, cu paleta de culori și cu furnizorii. Apoi, am creat un moodboard, acea planșă unde tot ce era în Excel se regăsea în imagini, am calculat utilizarea culorilor și procentajul lor în schema completă al apartamentului ce urma să fie implementată în studioul 1F1 (vezi planul). M-am întors la Excel și am filtrat, am mai eliminat, am mai adăugat.

La Atria, apartamentele vin finisate standard, în culori sau materiale neutre, tocmai pentru a putea fi interpretate sau personalizate cu ușurință, în orice stil își dorește fiecare proprietar. Adică, tot ce este structural rămâne neutru, pentru ca apoi, tot ce se va adăuga – în cazul de față alegeri ludice -, să definească stilul. De dragul unui design anume, mobilezi, alegi textile în ton cu amenajarea, covoare sau tablouri, vopsești pereții, dar nu încorporezi componente care cer mai multă muncă sau un cost mai mare în amenajare. Este de preferat că mobila de bucătărie sau obiectele sanitare să fie tratate precum finisajele structurale, pretabile la mai multe tipuri de amenajări, mai versatile. Amenajarea poate fi temporară și trebuie să lase posibilitatea că locuința să poată fi reamenajată cu ușurință în viitor. Dacă gresia, de exemplu, este aleasă într-un stil nișat, iar după 2 ani viața proprietarului se schimbă – viața de burlac se transformă în viață de cuplu, sau cea de cuplu se mărește cu un nou membru -, este posbil să regreți alegerea făcută pentru că schimbarea va aduce un cost suplimentar. Sau poate vei dori să vinzi pentru a cumpăra ceva mai mare, iar dacă finisajele folosite nu se potrivesc cu gusturile următorului proprietar, va fi mai dificil. Este ușor să revopsesti un perete, dar mult mai greu să schimbi faianța.

Un studio de peste 50 mp plin de culori, oglinzi și jocuri de lumini

Revenim la garsoniera Pop Art care are 47,5 mp utili și un balcon fabulos de 11 mp. Ferestrele pe toată înălțimea camerelor oferă o deschidere spre spații verzi ample, dând senzația că unește spațiul interior cu cel exterior, ceea ce face camerele mai mari și extrem de luminoase. În Faza 1, în numai doi ani, curtea interioară a devenit o podoabă verde. În a doua Faza, la Atria, se plantează 400 de copaci, depășind numărul apartamentelor – campania #400arbori definind, de altfel, acest resort urban din municipiul București. Numai vizitând complexul poți înțelege scara și proporțiile alocate naturii. Faptul că dezvoltatorul a ales să reducă din coeficienții PUZ-ului și să construiască pe 25% din suprafața celor 9 hectare alocate proiectului, adaugă o valoare inestimabilă pe termen lung investiției proprietarilor și a cartierului. Asemenea decizii denotă o adevărată sinergie între dezvoltator și cumpărător.

Ansamblu rezidential cu piscina

Apartamentul din acest ansamblu nou din Sectorul 1, beneficiază de o bucătărie închisă de 10,5 mp, care permite amenajarea unui loc de luat masa primitor și spațios. În orice amenajare este de dorit ca stilul casei să curgă cursiv prin tot apartamentul, păstrând totuși un echilibru între zonele de odihnă și cele vibrante.

Zicala ”ce-i mult strică!” este cu atât mai adevărată când este vorba de amenajarea unui apartament studio Pop Art, care poate fi obositor dacă se exagerează. Așadar, în bucătărie, am ales să folosesc un tapet pe o porțiune de perete, apoi culori presărate, cu accente colorate, perne roșii, mânere galbene la dulapurile mobilei, scaune galbene. Plafoniera, prin designul retro, amintește de perioada anilor ’70, reprezentativă pentru stilul ales: suprafețe lucioase, accesorii cromate și ”disco-fantastice”, când kitchoase, când bombastice! Pentru a fi ușor de reintegrat într-un alt design pe viitor, mobila bucătăriei este albă și pereții la fel. În cea de-a doua faza, pentru ca viitorii proprietari să-și poată personaliza bucătăria, dezvoltatorul nu a mai montat faianță pe peretele dintre dulapurile inferioare și superioare. Montajul este ușor de realizat, fără a perturba și are un cost modic. Așadar, am ales ceva mai versatil și mai simplu, în alb și negru, faianță de 15x15cm, care a fost montată în forma tablei de șah. Această direcție este și clasică și este ușor de reintegrat în multe alte stiluri de amenajare. Avem suficente culori venite din accesorii, reamintesc că această amenajare în stil Pop Art este colorată, dar este nevoie și de lipsa de culoare, uneori. Folosirea culorilor în amenajările interioare se face cu atenție, poți spune că ne legănăm între două extreme.

 Vopsitul pereților in amenajarea apartamentului studio Pop Art: Puterea solară a culorii galben

Infuzia de culoare continuă și întâmpină viitorii proprietari de la intrarea în apartament. Îndrăgesc tratarea peretelui din stânga, vopsit galben, în contrast cu tocurile albe ale ușilor de la Pinum. Întinderea de culoarea soarelui se oprește într-un aranjament de rafturi cotite, tot galbene. Văzut din față, contrastul dintre peretele alb și cel galben este un deliciu și se potrivește la fix cu amenajarea unui apartament studio Pop Art! Biroul așezat în zona albă, intră în dialog cu plafoniera din bucătărie, este lucios și are picioare cromate, dar se deosebește prin lipsa petei de culoare. Galbenul suplinește suficient.

Mobilierul din living: dulapuri, comode și lăzi, care au fost gândite pentru a satisface nevoia de spații de depozitare. Am reușit! Bucătăria, dulapul de la intrare cu două fețe și oglinzi, corpul separator, care delimitează spațiul de dormit de cel de zi, fiecare colț este optimizat pentru depozitare. Draperiile leagă camera de zi cu bucătăria, fiind tot cu model de tablă de șah, mesele de cafea reintroduc culoarea peretelui în centrul camerei, iar peretele opus celui galben este lăsat alb imaculat. Este zona unde privirea se poate odihni, unde petele de culoare lipsesc, creând o pustietate într-o mare avalanșă de culori.

Patul este aproape clandestin, inserat după mobilierul de la intare, iar dulapul separator are uși glisante și o lățime considerabilă, permițând o stocare sporită. Ușile glisante pe ambele laturi joacă rolul unor obloane.

Oglinda este un material versatil

Am folosit oglinzile în feluri variate, când pentru a largi, când pentru a lansa un joc: lumina și oglinzile, la taifas. O altă strategie în acest joc, o surpriză neașteptată, se află în balcon. Am traversat pragul ușii de la balcon și, pe un șpalet care rezultă din arhitectură fațadelor, am lipit oglinzi rotunde în trei culori, cumpărate de la Jysk.

Design interior accesibil în amenajarea unui apartament studio Pop Art

În lista furnizorilor de mobilă, deseori caut accesorii la magazine cu prețuri accesibile: IKEA, Dedeman, Homelux, Leroy Merlin, Brico Depot, Jysk, Mobexpert, dar și pe la site-uri mai rar întâlnite de pe internet. Uneori căutările mele sunt vizuale, prin imagini, alteori prin platformele furnizorilor.

În cazul apartamentului Pop Art, am făcut și câteva achiziții mai extravagante pentru a ancora tema amenajării. Nu multe, pentru că, așa cum am mai subliniat, încerc să rămân într-un buget constrâns de realitățile financiare. Aici, am apelat la magazinul Kare, care are decorațiuni numai bune de folosit în amenajarea unui apartament studio Pop Art.

Vă așteptăm să descoperiți bulldog-ul și leul cu coroniță la Atria. Pe curând!

În perioada următoare, până pe 15 Decembrie 2021 avem și un concurs în derulare. Pentru mai multe detalii dați clic pe această imagine să vă înscrieți și să ne vizitați pentru a participa!

Concurs Atria Urban Resort

Sursă: www.atriaresort.ro

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii