Tradiții și superstiții de casă nouă

Autor:    Publicat: 13.06.22

De ce se aprind lumânări sau se aruncă sare în camere și orez pe acoperiș? Acestea sunt doar câteva tradiții și superstiții despre casa nouă de prin lume adunate pe care te invităm să le descoperi mai jos.
Traditii si superstitii de casa noua

Ce poate fi mai frumos decât să sărbătorești o casă nouă, un nou început, alături de cineva drag, care tocmai și-a cumpărat o casă sau un apartament nou și care s-a mutat recent și care își amenajează cuibul? Este un moment plin de speranță, de entuziasm și mulțumire. Satisfacția de a investi într-o proprietate proprie, poate chiar pentru prima dată, satisfacția amenajării fiecărui colț de cameră, alegerea decorațiunilor cu suflet, un nou cămin – pentru mulți este un vis împlinit! Dar oare ce tradiții și superstiții de casă nouă vor practica? Iți vor oferi un colț de pâine cu sare? Vor chema preotul să binecuvânteze camerele?

Istoria și tradițiile asociate petrecerii de casă nouă

1 Mai este ziua când toată lumea serbează Ziua Muncii. Dar tot 1 Mai este ”Ziua Noului Proprietar”, despre care nu se vorbește aproape niciodată pentru că nu este la fel de cunoscută. Despre această a doua semnificație a zilei de 1 Mai se crede că a apărut inițial în Franța și are legătură cu petrecerea pe care proprietarii unei noi locuințe o dau pentru a sărbători faptul că și-au amenajat un nou cămin. Și pentru a fi de bon-ton, se obișnuiește ca invitația de a petrece cu familia și prietenii să se facă în maximum șase luni de la mutarea în noua locuință.

În engleză, petrecerea de casă nouă se numește „House Warming Party”, adică o petrecere de ”încălzire a casei”. Legenda spune că, în trecut, când nu existau centrale termice sau radiatoare, invitații veneau cu lemne de foc, pentru a încălzi casa și pentru a sărbători împreună cu proprietarii. Deși nu ne mai poate confirma nimeni originea acestei tradiții, cert este că lumea se bucură de acest obicei și acum, chiar dacă în zilele noastre nu mai vine nimeni la ușa noilor proprietari cu butuci de lemn în brațe! Mai degrabă, musafirii vin o sticlă de vin, o punguță cu surprize și cu căldura zâmbetelor lor!

În multe culturi există tradiții și superstiții de casă nouă, cu precădere în țările slave de exemplu, dar și în Israel, pâinea și sarea sunt cel mai des oferite atunci când se inaugurează o casă nouă: pâinea se dăruiește pentru a nu se cunoaște foametea, iar sarea pentru ca viața și bucatele să fie mereu gustoase.

În România, inaugurarea unei case noi este deseori asociată cu un ritual religios, acela al sfeștaniei, când un preot binecuvântează casa și pe cei care vor locui în ea. În timpul slujbei, preotul stropește pereții casei cu agheasmă folosind un buchet de busuioc uscat și face cruci cu mir pe ușile camerelor.
Traditii de casa noua din lume
Amerindienii, populația nativă din America de Nord, ard salvie albă pentru a curăța spațiul interior de energii sau spirite negative, începând de la ușa de intrare și continuând în sensul acelor de ceasornic prin toată casa, inclusiv în băi și în șifoniere. Această tradiție pregătește casa pentru a primi dragoste și lumină.

În China există alte tradiții și superstiții de casă nouă. Acolo se oferă o mătură nou-nouță, pentru că se crede că mătura veche poartă ghinion, ea vine cu praful și energia trecutului. Dacă vrei să împrumuți obiceiul chinezesc și să dăruiești o mătură noilor proprietari, poți să le scrii și un mesaj de sănătate și prosperitate în noua casă. Chiar dacă nu este un cadou obișnuit, poate fi memorabil și practic! Dar să nu uiți să menționezi în felicitare de unde te-ai inspirat, altfel este posibil să fii luat peste picior! Tot în China există tradiția de a planta un portocal în curte, pentru că, în mandarină, cele două cuvinte – portocală și noroc, sunt foarte asemănătoare!

Alte tradiții și superstiții de casă nouă de prin lume adunate:

• În Filipine, noii proprietari împrăștie monede prin casă, pentru prosperitate.
• În Irlanda, o veche tradiție spune că prima dată când noii proprietari intră și ies din casa nouă trebuie să o facă pe aceeași ușă, altfel vor avea ghinion toată viața.
• În tradiția hindusă, într-o casă nouă se fierbe lapte, pentru energie pozitivă și prosperitate.
• În multe culturi și religii, oamenii cred că lumânările alungă spiritele rele, așa că noii proprietari aprind întotdeauna lumânări în casa nouă.
• În alte culturi, se împrăștie sare pe jos, care este măturată sau aspirată abia a doua zi. Scopul este alungarea spiritelor rele.
• La unele popoare, veranda casei se vopsește în albastru pentru a ține la distanță spiritele rele.
• Unii oameni cred că este de rău augur să se mute în casă nouă atunci când plouă cu tunete și fulgere sau în zilele de vineri și sâmbătă, așa încât reprogramează mutatul.
• Așa cum la nunți orezul aruncat peste miri simbolizează fertilitatea și belșugul, în unele culturi se aruncă orez pe acoperișul noii case din același motiv.
• Tradiția feng shui spune că în orice casă trebuie să existe măcar o fereastră spre răsărit, așa că mulți proprietari țin cont de acest aspect atunci când își construiesc sau cumpără o casă nouă.
• O altă superstiție spune că nu este bine să bați cuie în pereți după apusul soarelui.
• Unele popoare îndeasă fenicul în gaura cheii ușii de la intrare, pentru a împiedica intrarea vrăjitoarelor. O variantă a acestei tradiții se întâlnește și în România, cu precădere în Transilvania, unde se agață usturoi de tocul ușii, pentru a ține vampirii la distanță.

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii