Pregatirea pentru iarna a gradinii si a plantelor

Autor:    Actualizat: 02.05.22

Toata vara ne-am bucurat ochii si sufletul cu verdele crud al plantelor de tot felul din gradinile Atria. Si ne gandim cu drag si speranta la anul ce va veni, cand pomii si spatiile noastre verzi vor fi crescut cu inca un an, iar bogatele lor coroane de frunze si exploziile colorate de muguri ne vor vesti o noua primavara. Dar pentru asta trebuie sa ne organizam din timp cu pregatirea pentru iarna a gradinii si sa ne ingrijim ca plantele noastre sa treaca cu bine de sezonul rece.

pregatirea gradinii pentru iarna

In Atria, acesta este al doilea an de cand am imbogatit spatiile verzi cu tufe, copaci si alte plante care vor crea ambientul promis locatarilor, inca din prezentare. Este stiut, insa, ca pe langa soare, apa, ingrijire si multa dragoste, plantele au nevoie de timp pentru a ajunge la forma dorita si a completa arealul, asa cum ne dorim. Daca in primul an vegetatia a trecut printr-o faza de germinare, acum, in anul al doilea, plantele din Atria incep sa prinda radacini. Coroanele arborilor tineri capata contur, iar tufele si boschetii, chiar daca un pic ciufuliti, isi imbogatesc frunzisul de la o zi la alta.
Abia dupa iarna acestui an vom incepe sa vedem adevarata metamorfoza. In primavara, cand plantele vor reveni la viata, rabdarea noastra va fi recompensata. Plantele din Atria vor invata sa creasca si sa traiasca impreuna, se vor armoniza si vor completa spatiul asa cum ne-am dorit de la bun inceput. Va promitem ca asteptarea va merita pe deplin.

gradina si sezonul rece

Muta plantele care nu suporta frigul in interior

Pe masura ce vremea se raceste, plantele se maturizeaza si sunt gata sa-si inceapa hibernarea. Pregatirea gradinii pentru iarna necesita o examinare atenta a solului si a tuturor plantelor pentru a decide care dintre ele necesita intretinere pe timpul iernii, care bulbi pot fi pastrati si care nu si, mai ales, ce plante pot fi mutate in interior. Pentru iubitorii de verdeata, aceasta decizie din urma este foarte grea pentru ca presupune o selectie drastica, in echilibru cu spatiul interior de care dispune fiecare.

Protejarea plantelor in ghivece si incalzirea in pardoseala

In Atria, toate apartamentele beneficiaza de incalzire prin pardoseala si acest lucru trebuie avut neaparat in vedere, atunci cand alegem sa oferim cazare temporara plantelor noastre din ghivece. Caldura excesiva poate determina uscarea prea rapida a solului si arderea radacinilor de la baza vasului. Pentru a proteja atat plantele cat si parchetul, asezati ghivecele pe un servet din pluta sau orice alt tip de suprafata care poate oferi o forma de de izolatie. Vei observa in cateva zile daca mediul creat le este propice: pamantul din ghivece nu se usuca atat de repede in interior. In lipsa luminii puternice din timpul verii, cresterea plantelor in interior va fi mai lenta, iar consumul de nutrienti la fel. Ghivecele nu trebuie inecate in apa, iar daca pamantul ti se pare uscat, inseamna ca trebuie sa le gasesti un loc mai inalt care sa nu fie atat de tare afectat de incalzirea din podea.

plantele de interior si incalzirea in pardoseala

Aseaza-le la lumina

Alege un colt mai ferit al verandei, unde plantele pot beneficia de lumina solara si nu este expus zapezii sau inghetului si muta ghivecele in interior inainte ca vremea sa devina mai racoroasa. Plantele vor rezista mai multa vreme si te vei putea bucura de un balcon sau terasa verde pentru o perioada mai lunga de timp.

Fertilizarea gazonului

Deoarece vara si primavara nutrientii din sol sunt consumati de plantele in crestere, toamna este cel mai bun moment pentru a aduce modificari solului si a-l imbogati cu nutrienti ce vor hrani plantele in anul urmator. Chiar daca nu esti un gradinar pasionat, cu putina indrumare poti imbunatati calitatea solului pe parcursul lunilor de iarna. Matura plantele si frunzele uscate, uda si grebleaza pamantul macar o data pe saptamana, adauga si imprastie un strat subtire de ingrasamant cu eliberare lenta.

Daca ingrasamintele chimice lucreaza pentru hranirea directa a plantei, ingrasamintele organice contribuie la imbogatirea solului. Chiar daca au nume nu tocmai atragatoare, mulciul, gunoiul de grajd si compost sunt toate ingrasaminte organice ce elibereaza nutrientii in sol pe o perioada mai lunga. Vei reduce considerabil efortul pentru gradinarit de la primavara daca poti fertiliza corespunzator gradina,  inainte ca solul sa inghete. Ploile si umezeala lunilor de toamna vor ajuta microorganismele sa prospere si vor imbogati pamantul cu oxigen, asigurand un mediu mai sanatos pentru plantele viitoare.

In pregatirea pentru iarna a gradinii, majoritatea gradinarilor recomanda, pentru pastrarea unui gazon sanatos, aplicarea erbicidelor de doua pe an. Dar, atentie sporita daca ai animale de companie! Restrictioneaza accesul cainelui sau al pisicilor in gradina pentru o zi sau doua si asigura-te ca erbicidele au patruns in sol inainte de a-i lasa sa zburde iar pe afara. Tot toamna este momentul sa aduni seminte din plantele pe care le-ai crescut pe timpul verii si a caror “mostenire” vrei sa o pastrezi. Daca ai pus legume sau flori amana recoltarea lor, lasa-le sa se usuce pe planta si abia dupa aceea le poti aduna semintele, prin inmuierea lor in apa si indepartarea pulpei.

pregatirea gazonului pentru iarna

Strange frunzele si crengile uscate

In cazul copacilor sau arbustilor din gradina frunzele moarte si crengile uscate pot deveni o problema. Ai grija sa mentii in permanenta solul curat, adunand frunzele ingalbenite. Ramurile golase ale copacilor pot fi mai usor inspectate pe timpul toamnei. Daca observi semne de degradare indeparteaza ramurile ce pot deteriora cresterea viitoare. Acum este momentul sa iti incerci talentele peisagistice si sa dai tu forma coroanei ce va infrunzi in vara.

Pregatirea pentru iarna a gradinii te poate ajuta sa te bucuri de mai multa verdeata primavara si vara. Toamna este momentul propice pentru a planta ceva nou si a ne imbogati gradinile. Daca locuiesti aici, in Atria, asteptam sa vii cu sugestii: vrei sa plantam impreuna un cires sau un smochin? Pe langa bucuria de a sadi cu mana ta un puiet, o astfel de initiativa poate oferi si o lectie, nu doar de botanica, ci chiar de viata, copiilor comunitatii noastre. Pregatirea spatiilor verzi si a parcului din complex pentru toamna poate fi pentru toata lumea un prilej de bucurie si socializare.gazonul in sezonul rece

Daca esti curios si doar vrei sa vezi cum ne pregatim de sezonul rece, te asteptam sa ne faci o vizita si poate sa iti cunosti viitorii vecini si prieteni. Poti face asta completand formularul de mai jos.

Oricum ar fi, vine iarna, bine-mi pare!

    Mă interesează: 2 camere3 camere4 camerestudio/garsonieră

    Prin trimiterea mesajului, vă dați consimțământul privind prelucrarea datelor.

    Sursa foto: www.atriaresort.ro

    Vizionări

    Premiile obținute de Atria Resort

    premii