Analiza: avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în București versus achiziționarea unei locuințe în suburbii

Autor:    Publicat: 04.04.23

Casa versus apartament o comparatie 

Achiziționarea unei proprietăți este o investiție semnificativă și necesită o analiză atentă, mai ales dacă vorbim despre alegerea dificilă între un apartament în București sau o locuință în suburbii.  În rândurile de mai jos, vom analiza: avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în București versus achiziționarea unei locuințe în suburbii

Există mai mulți factori de luat în considerare, inclusiv timpul pe care suntem dispuși să-l pierdem în trafic, banii pe care urmează să-i cheltuim cu benzina, costurile de întreținere a unei casei versus apartament, accesul la evenimente culturale, accesul la școli și multe altele.

În cât timp ajungi unde vrei sau ai nevoie?

Una dintre cele mai semnificative diferențe între locuirea într-un apartament în București sau într-o casă în suburbii este timpul necesar pentru a ajunge de acasă în locurile de interes. În general, apartamentele din Capitală permit acces facil la transportul public sau sunt la distanțe mai mici față de locurile care ne interesează, ceea ce face ca traversarea orașului să fie mai simplă și mai rapidă. Avem mai multe alternative, putem apela și la taxiuri și la serviciile Uber când  prietenii dau o petrecere sau când trupa ta favorită este în oraș.

În schimb, a deține o casă în suburbii vă poate expune la timpi mai lungi de condus, în special în timpul orelor de vârf. Cu toate acestea, cu siguranță, proprietarii de case din suburbii profită de centrul orașului în weekend și de sărbători, sau în vacanțele școlare, când traficul este mai ușor.

Bugetul de transport în analiza avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în București versus achiziționarea unei locuințe în suburbii.

Cheltuielile aferente unui trai in suburbii trebuie sa ia in calcul si timpul irosit in trafic si banii pentru mentenanta masinii si cei pentru benzina sau motorina

Deținerea unei mașini poate fi costisitoare oriunde în lume din cauza prețului ridicat al carburanților, a taxelor de parcare și a asigurării.

Pentru a ne face o idee despre cât ne costă să circulăm cu mașina să facem un calcul simplu, plecând de la niște statistici universale acceptate:  o familie cu doi copii, care locuiește la 25 de kilometri de oraș, lucrează în București și face naveta cu două mașini, având un consum mediu de 10 L/100 km (evident, consumul variază simțitor în funcție de mașină, de trafic, de utilizarea aerului condiționat etc., însă am propus această valoare de referință pentru a fi ușor de calculat).

Vom considera că se parcurg 25 de kilometri până în oraș.

Zilnic familia parcurge în medie 100 de km pentru a merge la serviciu, a duce și a duce copiii la școală sau grădiniță, a merge la cumpărături, etc. aceasta înseamnă că pe parcursul unei luni, consumul este cuprins între 260 și 300 de litri de carburant. În bani, acest effort înseamnă un buget lunar de minim 1900 de lei. Costurile de întreținere la casă versus apartament

Întreținerea unei locuințe în suburbii este, în general, mai costisitoare și cere un efort mai mare decât în cazul unui apartament în București. Pe lângă cheltuielile lunare cu utilitățile, trebuie să vă ocupați și de reparațiile, renovările și cheltuielile legate de întreținere, care se pot aduna considerabil în timp, iar găsirea unor profesioniști dispuși să execute lucrări mai mici nu este atât de ușor, de la grădinari, la zugravi sau tehnicieni pentru instalații.

Adesea, o casă are pierderi mai mari de energie pentru că că nu are pereți comuni cu alte corpuri/clădiri încălzite.

În schimb, deținerea unui apartament poate să nu necesite atât de multă întreținere, mai ales dacă imobilul  are o echipă de administrare/ management activă, care se ocupă de reparații și întreținere. Costurile pentru întreținere sunt împărțite între proprietari și suportate la comun astfel  este posibil să beneficiezi de mai multe facilități precum un parc, străzi asfaltate, o piscină sau locuri de joacă. Există proiecte rezidențiale în București care te pot mulțumi fără a fi nevoie să cauți mai departe. Descoperă un asemenea proiect aici.

Apartamente spatii comune frumoase intretinute de rezidenti

Atria Urban Resort: spații comune, piscine și zone verzi cu locuri de joacă pe 9 hectare

O casă are beneficii, dar tot depinzi de vecini

O casă la curte îți dă un oarecare confort. Poți asculta muzica mai tare, fără să deranjezi vecinii. Îți decorezi grădina după gusturile proprii  și nu te vor trezi copiii vecinului de la etajul superior. Și dacă ai copii, animale de companie, sau și una și alta, îi poți lăsa afară să se bucure de mișcare într-un spațiu îngrădit.

 

Un alt detaliu important la casă este că băile au ferestre și aerisirea se poate face mai bine decât la bloc, unde de obicei există ventilatoare și guri de aerisire. Iar la casă, de obicei, singurul miros de mâncare este doar cel de la mâncarea pe care o gătești tu. Sau, uneori, fumul de la grătarul vecinului 🙂

De menționat însă că nici la casă nu ai garanția că nu vei avea probleme cu vecinii. Câinii lăsați liberi afară pot lătra uneori toată noaptea, ceea ce pentru unii oameni poate fi deranjant. Frecvent, proprietarii de case exagerează cu anumite libertăți, organizează petreceri zgomotoase, lucrează în atelierul din garaj la ore nepotrivite sau tund iarba la răsăritul soarelui șamd.

Dar, trăgând linie, în mod cert distanțele mai mari dintre tine și vecini atunci când locuiești la casă este unul important de luat în calcul când faci analiza: avantajele și dezavantajele achiziționării unui apartament în București versus achiziționarea unei locuințe în suburbii .

Acces la evenimente culturale:

Locuirea în București oferă acces ușor la multe evenimente culturale, inclusiv concerte, spectacole, muzee, galerii și multe altele. Deseori, când faci naveta deja de două ori pe zi, nu mai ai același elan pentru a mai adăuga încă 2 drumuri în oraș spre seară, pentru merge la o piesă de teatru sau pentru a ieși la masă cu prietenii.

Este foarte probabil că vei limita întrevederile cu grupul de prieteni, dacă te vei îndepărta de oraș. Această izolare nu este neapărat un dezavantaj pentru o persoană introvertită, de exemplu, dar este de luat în calcul pentru o persoană socială, căreia îi place să petreacă mult timp în oraș cu prietenii, la film, concerte sau la cafenea. Cu cât ești mai departe de oraș, cu atât vei avea mai rar astfel de ieșiri.

Acces la școli, spitale și la alte instituții

Dacă aveți copii sau plănuiți să vă întemeiați o familie în curând, accesul la școli este un factor crucial de luat în considerare, atunci când faceți alegerea între apartament în oraș sau casă în suburbii. Bucureștiul are un număr mare de școli, de la școli private și internaționale până la instituții publice, în timp ce zonele suburbane pot avea mai puține opțiuni de școli și activități extra-școlare, ateliere de pictură, de teatru, terenuri și grupuri sportive etc.

În concluzie, există argumente pro și contra de ambele părți, și în cazul achiziționării unui apartament în Bucuresti, și în cazul achiziționării unei locuințe în suburbiile Capitalei. Apartamentele din București oferă acces ușor la transportul public, făcând deplasările mai rapide, mai confortabile și mai convenabile. Locuitul în suburbii vă poate expune la un timp mai mare petrecut în mașină înspre și dinspre oraș, dar oferă mai mult spațiu și un mediu mai liniștit. În cele din urmă, decizia de a cumpăra un apartament sau o casă depinde de preferințele individuale, de constrângerile financiare și de alegerile legate de stilul de viață.

Descopera Atria Urban Resort pe canalul de YouTube.

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii