Zugrăvirea unei camere: ce culori de vopsea decorativă să alegem

Autor:    Publicat: 23.10.22

Terapia culorilor. În ce nuanțe ne zugrăvim apartamentul și cum le combinăm

Toamna în grădinile complexului rezidențial Atria este o feerie având peste #400Arbori plantați, iar culorile frunzelor inspiraționale! Deși coroanele copacilor sunt încă în formare, decizia de a investi în spațiile verzi este, și va fi mereu, premiantă. Toamna este și sezonul în care mulți dintre noi ne pregătim de sosirea iernii și a sărbătorilor, este un moment bun pentru a ne da un ‘refresh’ la atmosfera din casă! Zugrăvirea unei camere sau zugăvirea apartamentului poate schimba și starea ta. Iar în zilele actuale, când vopseaua lavabilă este atât de ușor de achiziționat și de aplicat, acest proiect poate fi implementat înainte ca temperaturile să scadă și ca vremea mohorâtă să te influențeze!

Zugrăvirea pereților din apartament, nu doar o activitate!

Zugrăvirea apartamentului este o preocupare destul de des întâlnită, mai ales la tinerii care se mută în primul lor apartament fie garsonieră sau studio sau când cineva dorește să facă economii și exprimentează, alegând să-și zugrăvească singuri și să folosească banii rămași pentru o canapea nouă sau meditațiile copilului. Este și un mod de a transforma un proiect  DIY (do it yourself) într-o activitate care te poate relaxa, iar dacă reușești să-ți convingi prietenii sau rudele să petreceți timp împreună, într-un mod activ și practic. În alte țări se practică ”painting parties”, iar dupa muncă vine și răsplata: o pizza și o bere sau un picnic printre gălețile de vopsea!

Apartament Studio Atria Urban Resort

Apetitul pentru zugrăvirea locuinței, în întregime sau pe camere, apare încă din primăvară, dar crește în lunile călduroase de vară, când începe perioada concediilor, și uneori continuă și toamna, când apare nevoia de schimbare și de aerisire pentru pregătirea casei pentru sărbători.

Ce culoare de vopsea lavabilă să alegi când sunt atâtea opțiuni?

Dar, odată decizia luată, te trezești în magazinul de bricolaj, în fața unei imense oferte de vopseluri și culori din care nu știi ce să alegi. Să fie alb, să fie lila, să fie marsala, gri sau o nuanță de verde?

Apartament 3 camere amenajat in stil Hamptons

Poză reală, Apartamentul Hamptons, Atria Urban Resort

La o primă vedere am fi tentați să spunem că alegerea culorilor cu care ne zugrăvim camerele depinde de gusturile fiecăruia. Afirmație parțial adevărată, am spune noi, considerând că la fel de importante în alegerea culorilor sunt obiectele și textilele pe care le ai în casă. Și, deloc de neglijat, este și starea psihică pe care vrei să ți-o inducă încăperea, spațiul și culorile de pe pereți, zi de zi. Adevărul este, deși în fiecare an apare culoarea anului, nu uita că va trebui să locuiești cu acel lila sau marsala câțiva ani buni, așadar este bine să iei în considerare câteva elemente; ideea este să-ți vopsești pereții, nu să ajungi să te urci pe ei :)!

Psihologia culorilor. Cum alegi tonurile care ți se potrivesc

Gândurile și comportamentul uman sunt influențate de culorile din jurul nostru. Este extrem de important să luăm în calcul efectele emoționale și reacția noastră la alegerile pe care le facem cu privire la culori. Saturația culorilor, adică puritatea acestora (cât de roșu este acel roșu?, sau cât de intens este acel galben?), va juca rolul unui energizant, pe când tonalitatea (un verde crud, deschis sau mai neutru) poate avea un efect de calmare a stării noastre.

Apartament 2 camere Amenajat stil Romanesc Industrial

Poză reală, Apartamentul Românesc Industrial, Atria Urban Resort

Dar, așa cum menționam mai sus, oamenii sunt diferiți și fiecare rezonează cu diferite culori și îi influențează în moduri diferite. Unii preferă culorile neutre, în nuanțe care îi calmează cum ar fi cele alese pentru apartamentul model Hamptons Living, în timp ce alții, din contră, se simt pozitivi și optimiști cu culori vii și puternice pe pereți, cum au fost folosite în apartamentul de două camere numit Românesc Industrial.

În cele mai recente apartamente model amenajate la Atria, Glamour in Gold și Sober Elegance, puteți vedea că și printre culori calde, există diferențe în funcție de nuanțele folosite și în tratarea formelor colorate.

Apartament 3 camere Atria Urban Resort

Apartamentul model Sober Elegance, Atria Urban Resort

În lockdownul generat de pandemie, mulți și-au petrecut o mare parte din timp în natură, în parcurile din fața casei sau în grădinile proprii, refăcând legătura cu natura și îndrăgostindu-se din nou de verde și de culorile naturale.

Aceste nuanțe au fost aduse și în case, pereții fiind zugrăviți în culori luminoase, naturale, în nuanțe care completează plantele și care creează un sentiment de bunăstare în casă.

3 camere Atria Urban Resort

Apartamentul model Sober Elegance

2 camere Atria Urban Resort

Apartamentul model Glamour in Gold

 

Zugrăvirea camerelor:

Culori calde vs. culori reci

Culorile calde (roșu, galben, portocaliu, cu toate variantele lor) vor crea o senzație pe măsură, încălzind încăperea, pe când cele reci (albastru, verde, gri) vor face exact opusul, dar pot fi o variantă perfectă în camere care beneficiază de multă lumină naturală și sunt încălzite de razele soarelui.

 

 

Culorile calde au efect de stimulare, folosiți-le în camerele de socializare – sufragerie, living, bucătărie, locurile în care se adună toată familia și prietenii. Noi am ales ca studioul Pop Art să fie vopsit cu un galben viu în living, fiind locul unde ne imaginăm o gașcă de prieteni care se uită la un meci împreună. Roșu, portocaliu, galben și toate nuanțele lor ne aduc aminte de culorile focului, de pasiune, de căldură, de aceea vor stimula și încuraja socializarea, comportamentele calde și vor invita la discuții.

Studio amenajat Atria Urban Resort

Zona de living în Studioul Pop Art, poză reală

Culorile reci, pe de altă parte, sunt liniștitoare, de aceea cel mai potrivit ar fi să fie folosite în camere private, cum ar fi biroul, camera bebelușului sau baia. Albastrul cu toate nuanțele sale, unele tonuri de maron, griuri-le și albul murdar dau senzația de răcoare spațiului și au capacitatea de a calma emoțiile, de a stimula o concentrare intensă.

Zugravirea dormitorului

Prin urmare, culorile reci sunt cele mai potrivite în camerele în care calmul și concentrarea sunt importante.Dar cum rămâne cu dormitorul? Care este cea mai potrivită culoare pentru această cameră? Deși am fi tentați să considerăm că dormitorul ar trebui să fie un veritabil ”cartier roșu”, având în vedere că roșul este culoarea pasiunii, majoritatea oamenilor nu vor prea multă emoție în camera în care dorm și în care vor să se trezească odihniți a doua zi. De aceea, și aici culorile reci sunt cea mai bună alegere, pentru că promovează un somn calm și odihnitor.

Apartament 3 camere amenajat elegant

Apartamentul model Hamptons Living, Atria Urban Resort

Tavan și pereți de aceeași culoare sau în culori diferite?

Dezbaterea privind tavanul și pereții aceleiași încăperi este extrem de complexă și subiectivă, însă și aici vă putem oferi câteva ponturi. Se spune că pereții și tavanul vopsite în aceeași culoare dau senzația că respectiva cameră este mai mare. Ideea pe care se bazează această ipoteză este aceea că tranziția fără întrerupere de la pereți la tavan îți va atrage privirea în sus, dând iluzia de mai mult spațiu. Și chiar așa este.

Zugravirea apartamentului

Argumente pro:

  • Zugrăvirea pereților și a tavanului în aceeași culoare este mai rapidă și mai puțin costisitoare decât achiziționarea a două culori separate de vopsea.
  • Creează o iluzie optică, și anume că încăperea este mai înaltă.
  • Vopsirea mansardelor cu pereții lor înclinați în aceeași culoare de sus până jos poate crea impresia de spațiu mai mare.
  • Evitați dilema legată de alegerea unor culori care să se potrivească și care să nu fie conflictuale.
  • Dă o senzație de confort într-o cameră spațioasă.

Argumente contra:

  • Uneori, zugrăvirea aceleiași culori pentru pereți și tavan poate crea senzația de cameră mică, mai ales dacă nu există surse de lumină naturală.
  • Dacă sunteți în căutarea unui aspect îndrăzneț, contrastant, folosirea aceleiași vopsele nu este o alegere vi se potrivește.
  • Dacă alegeți o culoare îndrăzneață sau strălucitoare, poate fi exagerat să folosiți aceeași culoare atât pe tavan, cât și pe pereți.
  • Folosirea aceleiași culori poate crea un efect plictisitor, de monotonie, dacă nu există altă culoare în cameră care să spargă spațiul.

Și totuși, în ce culori ne zugrăvim apartamentul?

Albul este de departe cea mai întâlnită culoare în casele românilor, atât pe  tavan, cât și pe pereți, mai ales în apartamentele mici și înghesuite de la bloc. Pentru că este o culoare neutră, luminoasă, care creează senzația de spațiu și care se potrivește cu toate tipurile de mobilier și de textile. Culoarea albă este ușor de folosit și de corectat dacă apar imperfecțiuni.

Desigur, când vine vorba despre alte culori folosite la zugrăvirea apartamentului, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă ce alege, în funcție de preferințele personale. Cu mențiunea că sunt câteva elemente generale de care trebuie să țină cont:

  • Întotdeauna țineți cont de decorul și mobilierul camerei. Luați în calcul ce culori au operele de artă sau posterele din cameră, draperiile de la ferestre și podelele. Fiți atenți la toate aceste elemente atunci când alegeți o culoare.
  • Profitați de mostrele de vopsea. Alegeți un eșantion de culoare care se lipește pe perete și pe care să îl lăsați pe perete câteva zile. Acest lucru vă oferă șansa de a vedea cum vă simțiți cu adevărat cu noua culoare pe pereți. Vopseaua poate avea aspecte foarte diferite în funcție de expunerea la lumina naturală sau artificială.
  • Tonurile neutre nu sunt niciodată plictisitoare și nu se demodează niciodată.
  • Luați în considerare și modul în care culoarea pe care o alegeți pentru o cameră se va potrivi cu culorile din celelalte camere sau din hol.

 

Poze: www.atriaresort.ro

Facebook

Instagram

YouTube

 

 

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii