Idei de amenajare a unui Open Space

Autor:    Actualizat: 14.04.22

Pe masura ce trece timpul, ne indepartam din ce in ce mai mult de un stil de viata traditional si regandim structurile cu care suntem obisnuiti. Asta include, bineinteles, si felul in care alegem amenajarea spatiului. Zilele sufrageriilor formale si a bucatariilor inchise din mult vizionatul ‘La Bloc’ au trecut, iar acum bucatariile cu spatiul deschis spre living reprezinta norma.

idei amenajare open space

 

Ce inseamna open space?

Acest nou mod de amanajare poate fi o lectie de a invata sa traim impreuna mai apropiati unul de celalalt, dar totodata putem intampina si diverse dileme in ceea ce priveste amenajarea spatiului.

In randurile de mai jos vom detalia niste moduri prin care sa te bucuri de amenajarea open space asa cum ti-ai dori, acum ca peretii nu mai delimiteaza atat de clar un anume spatiu din interiorul casei tale.

Idei pentru delimitarea dintre spatii

amenajare living si bucatarie open space

Unde punem biroul? Cum folosim spatiul de depozitare? Unde punem TV-ul si canapeaua din fata sa? Cum transformam, de fapt, o camera imensa, intr-un spatiu in care putem gati cu cei dragi, putem lucra, primi invitati dar si o incapare in care ne putem relaxa?

 Un décor creative si ideile de stilizare vor da fiecarei zone din incapere propria personalitate si te vor ajuta sa delimitezi spatiul asa cum iti doresti.

design interior open space

Cu totii ne-am obisnuit cu amenajarea clasica a canapelei lipite de perete, cu televizorul in fata peretelui opus. Renunta la aceasta idee si lasa canapeaua in mijlocul incaperii; solutie care poate fi considerata aproape necesara intr-o camera limitata ca spatiu. Canapeaua poate fi elementul care va delimita vizual. Poti face acelasi lucru si cu restul mobilei; astfel vei facilita traficul din incapere. Un sfat extra: gaseste punctul de interes al camerei si aseaza mobila in functie de asta.

E bine sa iei in considerare si limita de spatiu atunci cand tu vei fi in bucatarie gatind, dar vei avea si invitati in acelasi timp. Incearca sa gasesti triunghiul clasic intre chiuveta, frigider si aragaz. Acest triunghi te va ajuta sa iti folosesti timpul in mod eficient, fara a face prea mult efort. Acest principiu folosit de arhitecti in proiecte rezidentiale, triunghiul bucatariei, cere ca fiecare latura sa se incadreze intre 1,2m si 2,7m iar toate laturele insumate sa fie intre 4m si sa nu depaseasca 7.9m.

amenajare living cu bucatarie deschisa

Alege un spatiu de depozitare minimalist (sau nu), pe care sa il plasezi in spatele canapelei. Ar arata mai bine, oricum, nu crezi? Poti folosi acest spatiu pentru jucariile celui mic, sticle de vin sau alte obiecte atunci cand ai musafiri in vizita.

Foloseste texturi si modele care ies in evidenta, tocmai pentru a defini functionalitatea unui anume spatiu. Poti pastra acelasi model de pardoseala pentru continuitatea vizuala, dar te poti folosi foarte usor de covoare pentru a face diferenta. Una din cele mai usoare metode prin care poti separa living-ul de bucatarie este prin a ancora spatiul cu un covor. Opteaza pentru diferite culori si modele si nu uita ca e o maniera usoara prin care poti face spatiul mai primitor si poti adauga culoare.

living si bucatarie deschisa

Mesele rotunde pot fi o alternativa ideala pentru spatiile deschise si pot oferi armonie intr-o camera patrata. Acestea pot arata minunat chiar si langa biblioteca. Masa poate fi folosita ca spatiu de depozitare pentru tacamuri, pahare, sau o poti folosi ca bar sau pentru aparatul de expresso pentru alintul de dimineata al unei cafele bune intr-un loc primitor, coltul preferat al livigului tau.

delimitarea livingului de bucataria deschisa

Inchide spatiile folosind niste scaune statement, sau chiar fotolii. Astfel va fi clar care este limita dintre bucatarie si living. Tot ca paravan poti folosi si o bliblioteca, daca spatiul o permite. Combina diverse elemente decorative si tranzitia va fi naturala. Un lucru util pe care il poti face este sa transformi biblioteca intr-un perete cu spatii de depozitare si chiar iluminare.

amenajare spatiu cu bucatarie deschisa

Daca a fi o gazda dinamica si omniprezenta face parte din personalitatea ta, atunci un spatiu dedicat bucatariei impreuna cu spatiul in care iei masa poate fi alegerea cea mai potrivita. Astfel, te poti asigura ca faci mereu parte din actiunea cu musafirii. Chiar si cu o masa mare, inca poti profita de spatiul ramas pentru a avea loc de recreere, dar si de o zona de lucru de acasa.

Daca familia ta include si copii, asigura-te ca mobila e dotata corespunzator, iar cei mici nu risca sa se accidenteze de colturi ascutite sau au acces la prize, cabluri sau alte elemente vazute ca „fructul interzis”.

bucatarie deschisa si living

Creeaza continuitate vizuala prin repetarea culorilor si a texturilor. Aceasta poate fi o metoda ingenioasa de a economisi bani si a folosi diverse elemente de mobile in spatiul deschis.

idei amenajare living cu bucatarie deschisa

Plantele, la fel ca in orice alt context, vor veni in ajutorul tau. Pe langa faptul ca vor da viata fiecarui colt pe care il alegi, te poti folosi de acestea pentru, ai ghicit: delimitarea spatiului. Opteaza pentru plante de dimensiuni medii spre mari pentru a contura un anumit spatiu, fie ca e zona in care citesti sau in care incerci sa gasesti ceva de vazut pe Netflix.

Simetria, la fel ca in orice alt context, poate aduce armonie si te va ajuta sa te bucuri mai mult de spatiu. Poti creea un spatiu de relaxare in acest mod, sau chiar un spatiu de lucru care iti ofera confort si te ajuta sa te concentrezi.

Sfaturi de amenajare open space living – bucatarie

O bucatarie intr-un spatiu deschis caracterizeaza stiul de viata informal pe care il avem, prin care se creeaza un spatiu natural pentru socializare in timp ce mancarea este pregatita.

Este important sa alegi locurile strategic, tocmai pentru a-ti fi mai usor. Asta include si felul in care alegi sa o decorezi.

Un spatiu in forma L poate fi alegerea potrivita. Aceasta dispunere ofera lumina, locuri de depozitare si de pregatire a mancarii.

Pentru a te asigura ca fiecare spatiu este folosit la potentialul maxim, adauga obiecte  decorative colorate pentru conectarea acestuia.

idei de amenajare living cu bucatarie deschisa

Defineste spatiu cu podea diferita, sau pune un covor care te poate ajuta sa delimitezi spatiul.

Gandeste-te unde vrei ca oaspetii tai sa stea in timp ce gatesti, dar si unde ai vrea sa luati masa impreuna. Asigura-te ca musafirii au loc pe langa tine, dar in acelasi timp nu incurca nimanui calea. Decoreaza spatiul cu tablouri si lumini pentru a atrage atentia intr-o anumita zona.

Foloseste spatiul de depozitare pentru a scapa de obiectele de care nu ai nevoie si asigura-te ca totul este ordonat. Daca e posibil, foloseste o insula ca mobilier pentru a te putea ajuta sa diminuezi distanta intre lucrurile pe care le folosesti cel mai des.

Stiluri potrivite pentru amenajarea unui open space

Daca nu te-ai hotarat asupra stilului pe care il doresti pentru living, avem pentru tine cateva idei care te-ar putea atrage. 

Stilul industrial

Acest tip de design este atragator datorita flexibilitatii sale. Aparut odata cu lipsa unui buget generos pentru apartamntele din marile orase, locuitorii au fost proactivi si au gasit o cale princare sa transforme spatiile industriale in apartamente. Trendul a inceput in Manhattan, pe la sfarsitul anilor 60.

Incepem cu acest stil pentru ca una din caracteristicile principale este ideea de open space. Mobila de bucatarie si lucrurile folosite pentru gatit reprezinta bucataria, iar canapeaua si scaunele marcheaza zona de relaxare.

amenajare open space stilul industrial

Scapa de elementele care nu sunt esentiale, ia in considerare expunerea peretilor de caramida sau beton si lasa obiectele nerafinate sau incomplete la vedere. Ca mobila, foloseste materiale din lemn sau metal, cu tonuri de culoare neutre, tevi expuse (le poti folosi ca fiind parte din mobila). Opteaza pentru culori de gri, obiecte vintage fara decor abundent.

Stilul retro

Acest stil este popular de cateva decenii, caracterizat de tematici decorative influentate de trenduri din trecut. Este deseori folosit pentru a descrie decorul anilor 50, 60 si 70. Se imbina usor si cu stilul vintage.

Mobila retro are un aspect destul de abstract, cu fiecare piesa de mobila care se lupta pentru a deveni punctul focal al camerei.

Culorile folosite sunt verde avocado, galben mustar, dar si combinatii de maro, negru, alb si rosu. Poti lua in considerare si violet pentru o aditie a decorului. Nu te indeparta de obiectele care au cate ceva din tot, fie ca e vorba despre materiale sau mobila in sine.

spatii deschise stilul retro

Ca texturi, lemnul, catifeaua, lemnul si orice e considerat ‘curajos’ poate face parte din decorul open space-ului din apartamentul tau.

Stilul minimalist

Acesta este un tip de design usor de abordat, caracterizat tocmai prin lipsa de obiecte decorative in exces. Este definit in principiu de mobila functionala, forme geometrice si o paleta restransa de culori.

idei amenajare living cu bucatarie open space

Pentru open space este un stil recomandat tocmai pentru ca poti delimita usor zonele camerei. Ferestrele mari sunt un element principal tocmai pentru lumina, albul este combinat de cele mai multe ori cu gri, materialele folosite sunt metal, sticla, ceramica si lemn. 

Masa, canapeaua si in general mobile au forme geometrice simple, iar peretii pot fi decorate cu picture minimaliste. In loc de draperii, opteaza pentru jaluzele verticale sau orizontale.

Avantajele unui Open Space

Printre avantajele unui open space intre bucatarie si living, cel evident este factorul social si felul in care toate familia poate fi impreuna astfel. Tatal poate gati, mama poate ajuta la teme pe unul dintre copii, iar celalalt poate sta pe telefon lejer, asteptand cina. 

Suna deja ca o petrecere, nu? Cu sau fara copii sau familie, un spatiu deschis intre bucatarie si living te vor ajuta enorm atunci cand vei organiza o petrecere.

 Lumina iti va da cu siguranta o stare de bine, iar intr-o astfel de amenajare, lumina va veni intr-un mod foarte generos! Plantele tale vor iubi asta, la fel ca si locuitorii casei.

 Chiar daca nu ai talent muzical, un spatiu deschis te va ajuta sa iti pastrezi vocea atunci cand vrei sa verifici ce fac cei mici. Nu va fi nevoie sa ii strigi, pentru ca vor fi mereu in raza ta vizuala!

 

Dezavantajele unui Open Space

dezavantaje open space

Dezavantajele pot aparea atunci cand timpul de a face curatenie este limitat. Astfel, o bucatarie deschisa dezordonata poate insemna o casa dezordonata, in lipsa peretilor. Pe langa asta, asigura-te ca alimentele sunt depozitate corect si mirosul nu va deranja.

In mod evident, spatiul deschis nu este egal cu cel privat, lucru pe care ar trebui sa il iei in calcul daca vei locui cu persoane cu care nu esti familiar.

Tragand o linie finala, suntem de parere ca avantajele sunt mai multe si mai satisfacatoare decat aspectele negative atunci cand locuim intr-un apartament amenajat astfel.

 

Sursa foto: atriaresort.ro & Pexels.com

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii