Apartamentele luminoase și beneficiile lor asupra noastră

Autor:    Publicat: 14.04.22

Cum te asiguri că locuința ta va avea suficientă lumină naturală

Apartamentele luminoase și ferestrele mari, ample, în care soarele se oglindește întreaga zi, inundând camerele apartamentului, sunt o binecuvântare, dar și o raritate în peisajul urban al zilelor noastre, în care blocurile de 10 etaje se ridică unele lângă altele, la doar câțiva metri distanță, limitând deseori lumina naturală la o rază timidă care pătrunde, pieziș, printr-un ochi de geam.

Apartamentele luminoase îmbunătățesc starea fizică și psihică

Știința ne-a demonstrat de-a lungul anilor că omul este o ființă solară, iar bioritmul său este în strânsă legătură cu soarele. Pentru a ne menține sănătatea fizică și psihică în parametri optimi, medicii recomandă să ne trezim odată cu răsăritul soarelui și să ne culcăm odată cu apusul, să ”prindem” cât mai multă lumină solară în timpul zilei pentru Vitamina D, care ne ține sistemul imunitar în bună funcționare, și să încercăm să petrecem cât mai mult timp în aer liber.

Credite imobiliare 2021

O provocare destul de greu de pus în aplicare în societatea actuală, dacă ne gândim la ritmul de lucru și de viață pe care le experimentăm zilnic. Și, ca și când munca la birou în spații închise, neaerisite și la lumina neoanelor nu ar fi de ajuns, facem compromisuri și când ne alegem apartamentul în care vom locui toată viața. Căutând să-l scoatem mai ieftin, renunțăm de cele mai multe ori la ceea ce este cel mai important pentru a duce o viață sănătoasă și lipsită de apăsare: spațiul și lumina naturală.

Ce standarde urbanistice să urmărești

La casele din suburbii sau la etajele superioare, lumina nu este o problemă. Dar ce să faci când dorești să locuiești în spațiul urban și potențialul seismic din România te îngrijorează? Dacă eziți să stai la etajul 8 sau 10 și vrei să beneficiezi de viața din oraș, va trebui să cauți îndelung o locuință care să-ți satisfacă aceste cerințe.

Există standarde urbanistice care stabilesc un minim de 90 de minute pe zi de soare pentru locuințe, dar acest minim poate fi asigurat numai dacă și regimul de înălțime și distanțele dintre clădiri sunt respectate. Ca să îți dai seama câtă lumină naturală intră în apartamente, un exercițiu bun este să vezi dacă distanța dintre clădiri este egală cu înălțimea lor, sau este măcar la jumătate din înălțimea totală. Din păcate, felul în care se dezvoltă orașele mari, unde nevoia de spațiul locativ împinge dezvoltatorii către compromisuri, face ca apartamentele luminoase, cu ferestre mari, să fie o raritate.

Atria Urban Resort este dezvoltat în baza unui masterplan, într-un mod echilibrat unde clădirile ocupă sub 25% din suprafața terenului de 9 hectare și spațiile verzi sunt respectate și prețuite: vedeți galeria cu poze.

Proiectul Rezidential Atria Urban Resort

Calculul care îți garantează un apartament în care lumina naturală nu este obstrucționată

Un exemplu de calcul pentru un bloc de 8 etaje:

8 (etaje) x 3,5m (înălțimea unui etaj) = 28m înălțime totală

Asta înseamnă că într-un ansamblu P+8 trebuie să existe 28 de metri între clădiri, pentru a nu se umbri reciproc.

Regimul de înălțime și distanțarea clădirilor înconjurătoare

La Atria Urban Resort, cantitatea luminii care intră în apartamente este incontestabilă, iar acest lucru a fost luat în calcul încă din faza de proiectare. Am ales un regim de înălțime P+4, din ce în ce mai rar întâlnit în dezvoltările rezidențiale, care duce înălțimea totală a clădirilor la maximum 17,5 metri și le dă un aer cochet. Iar distanțele dintre construcții pornesc de la 30 de metri și ajung și la 100 de metri, astfel că formula prezentată mai sus este cu mult depășită. Iar dacă acest calcul pare abstract, vă invităm la o vizionare la fața locului sau intrați pe tururile virtuale noastre, care vă va convinge, indubitabil. Acest apartament showroom, Hamptons Living, cu trei camere vă poate convinge.

Lumina naturală și ciclul circadian

Fie că un apartament are expunere pe sud, fie că are ferestrele către nord, un geam prin care lumina naturale trece fără a fi obstrucționată ne va influența categoric starea de spirit! Afirmația este probată de diversele studii științifice legate de ritmul circadian și influențele luminii asupra dispoziției noastre și a optimismului cu care ne înarmăm. Acest proces intern este inerent ființelor vii și reglează ciclul prin care somnul și alte procese se sincronizează pe parcursul a 24 de ore. Fără lumină naturală apar o multitudine de tulburări biologice.

Efectele luminii asupra sistemului hormonal

 Melatonina, sau hormonul somnului, este unul dintre cele mai importante elemente care asigură buna funcționare a unui organism, pentru că este direct influențat de expunerea la lumină, mai ales la razele soarelui la răsărit și la apus. Dar nu este singurul element chimic strâns legat de expunerea la lumină.

Testosteronul, cortizolul, metabolizarea lipidelor, secreția insulinei, toate au o legătură importantă cu lumina la care suntem expuși pe o perioada de 24 de ore. Temperatura corpului se schimbă și este și ea condiționată de acest ciclu circadian. Deși, expunerea directă la lumina soarelui este extrem de importantă pentru sănătate, de aceea apartamentele luminoase ne influențează indiscutabil atât la nivel de productivitate, cât și în ceea ce privește starea noastră generală.

 

Ferestrele mari: percepția spațiului și puterea regenerativă

Percepția spațiului se schimbă într-un apartament cu ferestre mari, fiindcă spațiul interior se extinde către cel exterior, iar camerele par mai mari. Această tranziție lină către o deschidere care cuprinde un spațiu amplu cu arbori și cer induce un sentiment puternic de libertate și de confort.

Amenajarea unui apartament in stil Hamptons

Nenumărate studii academice atestă faptul că satisfacția crește odată cu suprafața vitrată. Alte studii arată o rată de vindecare mai bună a pacienților care stau în camere de spital unde există lumină naturală și ferestrele dau către un peisaj natural. De asemenea, studenții din cămine au performanțe mai bune dacă văd pe fereastră natura în toată splendoarea ei.

Plantele de apartament: lumina naturală și purificarea aerului

Camerele cu lumină naturală abundentă au și avantajul că oferă un spațiu optim pentru creșterea plantelor de apartament, care pot transforma casa într-un adevărat colț de Rai.

În septembrie 1989, NASA, împreună cu Asociația Contractanților Peisagiști, a realizat un studiu în care a analizat efectele purificatoare ale plantelor. Studiul investiga potențialul plantelor de a filtra aerul din stațiile spațiale și rezultatele au fost preluate ca fiind valabile și pentru spațiile rezidențiale.

Apartamentele luminoase Atria Urban Resort

Iată o listă cu plantele studiate, care absorb cel mai mult CO2 și produc oxigen: Spathiphyllum, iedera comună, Aglaonema, Chamaedorea seifrizii, mai multe plante din specia Dracena, Crizantema Morifolium sau așa numita plantă șarpe – Sansevieria laurentii.

Cu siguranță, dacă dați o căutare pe internet, descoperiți și alte plante recomandate.

 

Lumina naturală vine cu un preț. Compromisul ferestrelor mari

Dar, ca în orice situație, întreținerea ferestrelor mari poate fi mai anevoioasă, mai ales la etajele superioare. Deseori este nevoie să achiziționezi o uneltă specială, telescopică. În plus, dacă fereastra se întinde pe toată suprafața peretelui, vor exista diferențe de temperatură pe timp de iarnă și pe timp de vară. De asemenea, pot apărea probleme și la mobilarea camerelor în care există ferestre mari.

plantele de interior si incalzirea in pardoseala

Pentru toate există, însă, soluții, iar beneficiile unor ferestre ample, care lasă cât mai multă lumină naturală să inunde apartamentul, nu pot fi neglijate. Din contră, ar trebui să fie principalul obiectiv pe care îl avem în minte atunci când pornim în căutarea apartamentului perfect, în care să putem trăi viața liniștită pe care ne-o dorim.

Daca acest articol ti-a fost de folos sau daca doresti sa scriem despre alte teme, ne poti contacta completand formularul paginii noastre, aici.

Sursa foto: Atria Urban Resort www.atriaresort.ro si Shutterstock

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii