„O familie, o casa” 2019 vs. „Prima casa”. Ce se schimba in noul program de finantare pentru locuinte

Autor:    Actualizat: 14.04.22

O familie o casă vs Prima casă

Odata cu hotararea cumpararii primei case, porneste o ampla cautare. Prima, cel mai probabil este cea fizica, unde timpul tau liber se umple cu vizite la noile ansambluri rezidentiale, precum Atria Urban Resort, sau prin aglomeratie, cautand ceva mai central, pe stradute mai mult sau mai putin obscure, sperand sa gasesti un apartament decent la un pret potrivit bugetului tau. 

 

Daca nu detii toata suma necesara pentru achizitionarea casei dorite, va trebui sa te ocupi si de cautarea unei sursei de finantare. Te poti documenta pe site-urile bancilor sau poti apela la consilierii de credite din agentiile bancare pentru a afla toate detaliile referitoare la costurile si conditiile de creditare.

 

Daca esti in cautarea primei locuinte trebuie sa dedici timp pentru a afla daca esti eligibil sa beneficiezi de programele guvernamentale, precum Prima Casa, sau mai nou, propunerea unui nou program de creditare garantat de stat – O Familie, O Casa. 

 

Costul finantarii pentru un credit, dimensiunea apartamentului, starea constructiei, transferarea proprietatii catre alt beneficiar pe parcursul creditului sau rambursarea creditului inainte de termen si multe alte conditii sunt definite in legislatia programelor.

Ambele cautari cer efort, dar cu perseverenta vei fi rasplatit. Important este sa fii informat.

 

O familie, o casa – noul program care va inlocui Prima casa

 

Programul Prima Casa sprijina tinerii in achizitionarea unei locuinte si este un program prin care creditele acordate sunt garantate de stat, in anumite conditii.  Dupa cum spuneam mai sus, recent, Guvernul a anuntat schimbari ce urmeaza a fi aplicate programului Prima Casa daca se va aproba propunerea legislativă care se află în dezbatere publică la Ministerul Finantelor. Pentru a se putea aplica, propunerea trebuie sa fie aprobata de Guvern și apoi sa fie publicata în Monitorul Oficial.

In cazul in care se va aproba, numele Prima Casa va fi inlocuit de un nou nume, un titlu mai cald si emotional, „O familie, o casa”. Acest nou program  este adaptat mai bine nevoilor actuale ale celor ce doresc sa cumpere o locuinta prin reducerea costurilor de finantare, aducand un plus de avantaj familiilor cu copii si persoanelor cu nevoie speciale.

 

Dar pana atunci, credem ca ar fi util sa analizam cateva dintre prevederile, considerate de noi importante, incluse in proiectul pentru programul O Familie, O Casa.

 

Durata maxima a creditului in programul O familie, o casa

 

In programul “Prima Casa”, plafoanele maxime ale garanţiilor individuale se incadreaza intre 57.000 euro si 72.500 euro, in functie de tipul de locuinta (locuinte noi sau consolidate, pentru construirea unei case sau locuinte in regim asociativ). In propunerea de modificare a Programului Prima Casa valoarea plafonului este stipulata in lei, astfel: locuinta trebuie sa se incadreze in suma de 570.000 lei. Exista posibilitatea ca noua locuinta sa depaseasca acest plafon, adica cu o valoarea mai mare de 570.000 lei, cu conditia ca beneficiarul sa achite din resurse proprii (fara credit prin program guvernamental) diferenta dintre valoarea creditului si suma de 570.000 lei.

 

Durata creditului garantat este de maxim 20 ani in noua formula a propunerii legislative “O familie, O casa”

 

Ce avans presupune creditul O familie, o casa?

Cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin noul program  “O familie, O casa” trebuie sa dispuna de un avans minim cuprins intre 5% – 10% din valoarea creditului garantat de stat, cu posibilitatea beneficiarului de a  opta pentru un avans mai mare 10%. Pentru locuintele care depasesc valoarea de 570.000 lei avansul minim este cuprins intre 28.500 lei – 57.000 lei

 

Ce procentaj este garantat de stat in cazul noii propuneri O familie O casa?

 

80% este procentajul garantiei creditului oferit de stat. Este un salt foarte mare, tinand cont ca inainte, statul nu garanta decat 40-50%, in functie de vechimea constructiei.

 

Despre rambursarea si refinantarea creditului O familie, o casa:

 

In noua propunere se mentine posibilitatea de a rambursa creditul in parte sau in intregime, inainte de termen, fără sa plătesti nici un comision. In plus, va exista si posibilitatea de refinantare a creditului. Pana acum, aceasta optiune nu exista.

 

Dobanda creditului O familie, o casa – propunerea legislativa

 

Rata de dobanda este de 5.5% pe an si este stabilita pe toata durata creditului. Dar, pentru creditele acordate pe o perioada care depaseste 10 ani, inclusiv perioada de gratie,  bancile pot solicita reevaluarea costului creditului doar in cazul in care indicele de referinta a creditelor de consum (IRCC) pentru trimestrul in care se atinge maturitatea de 10 ani la care se adauga marja de doua puncte procentuale depaseste valoarea de 6,5 puncte procentuale. Majorarea marjei nu poate conduce la un cost ce va depasi 7,5 puncte procentuale si este valabila pe toata durata ramasa de rambursat a creditului.

De retinut ca exista si mecanisme de subventionare  a dobanzii. De exemplu, se pot acorda pentru familiile care au venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei  pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii. Reducerile incep de la 1 punct procentual dar nu pot depăşi cumulate 4,6 puncte procentuale.

 

Persoane eligibile pentru noul program de finantare

 

Beneficiarii programului in noua propunere sunt persoanele fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) O persoana sau o familie, formata din cel putin doi membri adulti sau din minim un adult si un copil, nu poate detine decat un credit finantat prin Program sau Programul „Prima casa”;

b) Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitarii creditului garantat nu pot depasi valoare de 8.000 lei pe persoana, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri  sau o familie formata dintr-un adult si un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii. Sunt luati in considerare si copii aflati in plasament definitiv in cadrul familiilor sau unui asistent maternal;

c) Varsta beneficiarilor Programului este de maxim 55 ani.

 

Noi directii pentru suprafetele apartamentelor in propunerea O familie, O casa

 

Deoarece programul “O familie, O casa” se adreseaza cu precadere familiilor, apartamentele trebuie sa aiba cel putin doua camere si o suprafata utila cuprinsa intre 50 si 100 mp. Acest lucru este imbucurator pentru ca se doreste clarificarea unor neconcordante intre Legea locuintei 114/1996 si Programul Prima Casa cu privire la eligibilitatea suprafetei utile construite.

Sursa foto: Pexels.com

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii